vestnik

Slovenijo presenetila neobičajno zgodnja sezona respiratornega sincicijskega virusa

STA, 2. 10. 2021
Pixabay
Zapleti pa se pojavijo, ko se virusna okužba spusti nad spodnja dihala.
Aktualno

Okužbe, ki se ponavadi pojavijo v jesensko-zimskem času, so letos izbruhnile že konec avgusta. V ljubljanskem in mariborskem kliničnem centru je iz dneva v dan več sprejemov otrok z okužbami dihal. Ponekod omejujejo redne preventivne preglede dojenčkov.

RSV je najpogostejši povzročitelj akutnega brohiolitisa majhnih otrok, predvsem dojenčkov. Pri večjih otrocih in odraslih povzroča blažja prehladna obolenja. Kot je na četrtkovi novinarski konferenci pojasnila Anja Račel iz Zdravstvenega doma Medvode, se okužbe pri otrocih kažejo s prehladnimi znaki, to so povišana telesna temperatura, izcedki iz nosu in kašelj. "Vročina in kašelj, ob kolikor je otrok živahen in normalno diha, sama po sebi nista razlog za preplah," je povedala. Pri blažji okužbi, ko so okužena zgolj zgornja dihala, se otroka zdravi z uživanjem zadostne količine tekočine in uporabo raznih sredstev za zmanjševanje vročine.

Zapleti pa se pojavijo, ko se virusna okužba spusti nad spodnja dihala. "Takrat pride do vnetja pljuč oz. tako imenovanega bronhiolitisa. Znaki težje okužbe so pomanjkanje energije, dihalna stiska in izguba apetita. Kot je poudarila, je v tem primeru potreben takojšen obisk zdravnika. "Zaradi vnetja se lahko zmanjša pretok kisika iz pljuč v kri, kar pri otrocih lahko privede tudi do odpovedi dihal," je opozorila.

Gripa na pohodu
Aleš Cipot
Pri blažji okužbi, ko so okužena zgolj zgornja dihala, se otroka zdravi z uživanjem zadostne količine tekočine in uporabo raznih sredstev za zmanjševanje vročine.

Po besedah Tatjane Mrvič s klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana so v septembru obravnavali okoli 100 otrok z okužbo RSV. "Običajno imamo tako številko v zimskih mesecih," je povedala. Dodala je, da opažajo porast tudi drugih respiratornih bolezni, ki se je začela že v spomladanskih mesecih in se znatno povečala v septembru.

Maja Sočan iz Nacionalnega Inštituta za javno zdravje pa je poudarila, da je za zgodnjo sezono virusa RSV in drugih respiratornih virusov krivo predvsem bolj odprto javno življenje, še posebej pa vrnitev otrok v vrtce in šole. "Lansko sezono respiratornih virusov smo zaradi ukrepov proti širjenju covida-19, ko se je ustavilo javno življenje, beležili šele ob koncu novembra, decembra, januarja in februarja," je pojasnila.


Po podatkih zdravnika Matjaža Homana je na pediatrični kliniki UKC Ljubljana zaradi respiratornih virusnih okužb hospitaliziranih okoli 50 otrok, od tega tri z akutnim bronhiolitisom potrebujejo intenzivno nego.

V UKC Maribor se z virusom RSV zdravi pet otrok, ki potrebujejo dodatek kisika. Že od konca meseca avgusta imajo med pet in sedem sprejemov otrok z RSV tedensko. Kot je povedal zdravnik Vojko Berce, je tudi njihova klinika polno zasedena. "Hospitaliziranih je 63 otrok, uradno število postelj pa je 60," je dejal in dodal, da kljub temu še ne odpovedujejo rednega dela na kliniki.


V Zdravstvenem domu Medvode zaradi polnih ambulant omejujejo preventivne preglede dojenčkov. Tatjana Mrvič je še poudarila, da okužba z RSV ne ogroža le otrok in dojenčkov, temveč tudi starostnike. "V naslednjih mesecih lahko pričakujemo porast okužb tudi pri njih," je opozorila.

Ob porastu okužb z respiratornimi virusi strokovnjaki opozarjajo na preventivne ukrepe, kot so izogibanje krajev, kjer je veliko okužb, omejevanje stikov z ljudmi, nošenje mask, redno umivanje rok in zračenje prostorov.


Po podatkih Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano so v tednu od 20 do 26. septembra RSV potrdili v 18,5 odstotka testiranih vzorcev. Omenjeni virus so zaznali tako v vzorcih odvzetih v primarnem zdravstvu kot v tistih, ki so bili odvzeti v bolnišnicah. Od drugih povzročiteljev prehladnih obolenj pa prednjačijo rinovirusi.

V evropskih državah se v zadnjem tednu občasno pojavljajo virusi gripe. O največ primerih poročajo s Hrvaške, o nekaj primerih še z Danske, iz Velike Britanije ter iz nekaj drugih držav. Pri nas virusov gripe v tej sezoni še niso dokazali. Gripe sicer niso dokazali v celotni lanskoletni sezoni.

virus otroci zdravstvo