vestnik

V Skandinaviji bi pomagalo 7 od 10 ljudi, pri nas le trije

A. B., 4. 6. 2018
Dani Mauko
Statistika kaže, da Slovenci v poznavanju temeljnih postopkov oživljanja nismo najboljši. 
Aktualno

Na regijskem preverjanju usposobljenosti ekip prve pomoči civilne zaščite in Rdečega križa je zmagala prva ekipa območnega združenja Rdečega križa Gornja Radgona

Murskosoboška izpostava Uprave RS za zaščito in reševanje, območno združenje Rdečega križa (RK) Slovenije Gornja Radgona in Občina Radenci so pripravili 24. regijsko preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči civilne zaščite (CZ) in RK v Pomurju.


»Tematika letošnjega regijskega preverjanja usposobljenosti je bilo preverjanje delovanja in usposobljenosti ekip prve pomoči CZ in RK v zagotavljanju prve pomoči ob naravnih in drugih nesrečah ter izrednih dogodkih, ki lahko prizadenejo pomursko regijo in širše območje,« je pojasnil poveljnik CZ za Pomurje Martin Smodiš.
Tekmovanje je bilo odprto za javnost, saj želijo v RK in Upravi RS za zaščito in reševanje temelje in pomen prve pomoči približati slehernemu posamezniku. Statistika namreč kaže, da Slovenci pri poznavanju temeljnih postopkov oživljanja nismo najboljši.
»V Skandinaviji velja, da bo naključnemu ponesrečencu na cesti pomagalo sedem ljudi od desetih. V Sloveniji bi k poškodovanemu pristopili in s prvo pomočjo pomagali le trije izmed desetih,« so povedali pri RK. V Radencih je sicer zmagala prva ekipa območnega združenja RK Gornja Radgona, ki tako odhaja na državno tekmovanje.

Dani Mauko
Najboljša laična ekipa prve pomoči v Pomurju je ekipa Rdečega križa iz Gornje Radgone.  
uprava rs za zaščito in reševanje prva pomoč