vestnik

Iz varnostnih razlogov so se iz Italije predčasno vrnili dijaki soboške gimnazije

STA; D. N., 24. 2. 2020
Tina Lucu
Fotografija je simbolična.
Aktualno

V Sloveniji so doslej na koronavirus testirali 13 ljudi, vsi so bili negativni, je na današnji novinarski konferenci dejala Maja Sočan z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). So se pa iz varnostnih razlogov z ekskurzije v Rimu predčasno vrnili tudi dijaki Gimnazije Murska Sobota.

"Potniki, ki se vračajo iz tujine in dobijo bolezenske znake, naj po telefonu kontaktirajo zdravnika. Zaščitno vedenje pa ni potrebno, tudi maske ne. Tudi na Goriškem in v Prekmurju v tem trenutku niso potrebni dodatni ukrepi," je dejala Repar Bornškova. Zagotovila je, da bodo javnost sproti obveščali o spremembah. Že v torek pa se bodo sestali z vodstvi bolnišnic. 

Vodja konzularne službe na zunanjem ministrstvu Andrej Šter je danes še poudaril, da meja z Italijo ostaja odprta in da je to dobro. Potovanje čez Italijo, uporaba njihovih cest ali letališč je še naprej varna, prav tako prečkanje meje z zahodno sosedo, je še dodal. Tako se na primer v Mursko Soboto vračajo srednješolci, ki so bili v Rimu na ekskurziji in so se za nasvet obrnili na ministrstvo za zunanje zadeve. "Dokler so zdravi, so v tranzitu in bodo po vrnitvi domov nadaljevali šolanje," je še dodal.

Kot smo izvedeli od profesorice Mateje Štefanec, ki je bila ena izmed šestih spremljevalcev dijakov na ekskurziji v Rimu, uradno niso dobili nobenih navodil, da naj bi se zaradi izrednih razmer, ki vladajo v Italiji prej vrnili v domovino. "Nas je pa včeraj vodička, ki nas je na ekskurziji spremljala, seznanila z novicami iz italijanskih medijev, da so na severu Italije zaprte šole in prepovedani vsi šolski izleti ter šolske ekskurzije. V primeru, da bi zaprli meje, se ne bi mogli vrniti, zato smo se iz varnostnih razlogov odločili, da se raje vrnemo nekaj ur prej, kot je bilo predvideno," je še povedala in pojasnila, da bi se sicer v vsakem primeru vrnili včeraj, vendar v bolj poznih urah. 

Na ekskurzijo v Rim, ki je sicer stalnica pri dijakih prvih letnikov, sta se odpravila dva avtobusa oziroma okrog 80 dijakov soboške gimnazije, so pa, po besedah profesorice, zaradi predčasne vrnitve izpustili le predviden ogled katakomb. 

virus zdravje gms