vestnik

V Sloveniji enotne obsodbe ruskega napada na Ukrajino

STA, 24. 2. 2022
Reuters
Ko so navsezgodaj odjeknile eksplozije, so prebivalci začeli zapuščati Kijev.
Aktualno

Ruski napad na Ukrajino je tudi v Sloveniji naletel na enotne najostrejše obsodbe z vseh strani. Razmere o Ukrajini so bile tudi tema današnje zaprte seje vlade, na pogovor pa je bil znova poklican ruski veleposlanik. Na poslopju vladne stavbe in predsedniške palače so v znamenje solidarnosti z Ukrajino izobesili ukrajinsko zastavo.

Skupaj s svojimi zaveznicami v zvezi Nato in EU ostro obsojamo rusko vojaško agresijo proti Ukrajini brez primere, je dopoldne tvitnil premier Janez Janša. "Rusija mora takoj umakniti svojo vojsko in v celoti spoštovati ozemeljsko celovitost Ukrajine," kjer pa je treba vzpostaviti območje prepovedi preletov, je zapisal v angleščini. V drugih tvitih je pozval k spoštovanju zavez iz memoranduma iz Budimpešte iz leta 1994 ter ocenil, da je ruski napad izdaja, ki bo imela ogromne geopolitične posledice.

Dopoldne je Janša opravil tudi telefonski pogovor z ukrajinskim premierjem Denisom Šmigalom o aktualnih razmerah v Ukrajini, sedaj pa se udeležuje kriznega sestanka voditeljev članic EU o ukrajinski krizi zaradi zaostrovanja varnostnih razmer. Pred njim je pozval k ostrim sankcijam priti Rusiji.

Pred tem se je na novinarski konferenci v Ljubljani znova zavzel, da bi EU Ukrajini čim prej zagotovila perspektivo polnopravnega članstva. V tej luči sta s poljskim premierjem Mateuszem Morawieckim na EU in Evropski svet tudi naslovila posebno pismo, ki ga je po njegovih besedah podprlo že več evropskih kolegov.

Povedal je še, da njegov obisk Kijeva, ki je bil načrtovan za danes, ni odpovedan, je pa zaradi zasedanja Evropskega sveta in varnostnih okoliščin prestavljen na kasnejši čas.


Po njegovih zagotovili neposredne nevarnosti za vojaške spopade na ozemlju Slovenije ni, obstaja pa možnost kibernetskih napadov, ki se po Evropi že dogajajo in za katere ni nobenega dvoma, da prihajajo iz Kremlja. Slovenski državljani, ki so trenutno v Ukrajini, so na varnem in v stiku s slovenskim veleposlaništvom, je še dejal.

Na nevarnost kibernetskih napadov v gospodarstvu je opozoril tudi obrambni minister Matej Tonin.

Zunanje ministrstvo je v sporočilu za javnost zapisalo, da Slovenija najostreje obsoja vojaško agresijo Rusije na Ukrajino ter podpira suverenost in ozemeljsko celovitost Ukrajine znotraj njenih mednarodno priznanih meja. Drugi dan zapored je na pogovor poklicalo ruskega veleposlanika v Sloveniji Timurja Ejvazova. Zaprosili so ga, naj v Moskvo prenese ostro obsodbo ruske vojaške invazije. Slovenija Rusijo poziva k spoštovanju vseh mednarodnopravnih obveznosti, k prenehanju agresije in k takojšnjemu umiku iz Ukrajine, so dodali.

Predsednik DZ Igor Zorčič je na Twitterju najostreje obsodil ruski napad na Ukrajino kot protipravno, neupravičeno in zavržno dejanje. Dodal je, da mora EU ostati enotna in vložiti ves napor za dosego premirja.


Predsednik republike Borut Pahor je prav tako najostreje obsodil ruski napad. "Gre za grobo kršitev mednarodnega prava in načela Združenih narodov o mirnem reševanju sporov," je zapisal na Twitterju in hkrati izrazil solidarnost z državljani Ukrajine.



V izjavi za TV Slovenija je menil, da je Rusija s priznanjem dveh samooklicanih regij, zlasti pa z vojaško agresijo na suvereno in ozemeljsko celovito Ukrajino prekršila mednarodni red in s svojim ravnanjem ogrozila evropsko in mednarodno varnost.

Pahor je izrazil tudi skrb, da se lahko ta "zadrga problemov sovražnosti agresije" nadaljuje vse od Ukrajine preko Moldavije in Gruzije tudi do Zahodnega Balkana.


Iz ukrajinskega veleposlaništva pa so danes sporočili da se Ukrajina Sloveniji kot prijateljski državi zahvaljuje za podporo in pomoč. Hkrati so poudarili potrebo po "enotnem in ostrem odzivu sveta proti ruski agresiji".

Ruski napad na Ukrajino sproža skrbi in burne odzive tudi na slovenskem političnem parketu. V strankah so se tako zvrstile obsodbe ruskih dejanj, pozivali so tudi k reševanju sporov po diplomatski poti.

Zunanje ministrstvo je sporočilo, da je konzularno poslovanje slovenskega veleposlaništva v Kijevu do nadaljnjega ustavljeno, da pa ostaja operativno na ravni nujnega osebja. Slovenske državljane v Ukrajini so pozvali, da čim hitreje varno zapustijo državo. Vodja konzularnega sektorja MZZ Andrej Šter je za medije poudaril, da je "nudenje konzularne asistence na območju Ukrajine trenutno povsem neizvedljivo".

Zunanje ministrstvo je sicer Slovence v Ukrajini že 12. februarja pozvalo, naj na varen način zapustijo državo, prav tako so odsvetovali potovanja tja. Po podatkih ambasade v Kijevu je bilo takrat v Ukrajini od 60 do 70 slovenskih državljanov, danes je Šter dejal, da jih je "zagotovo še nekaj deset".


Ruski napad na Ukrajino je ostro obsodil tudi Slovenski center PEN.

rusija ukrajina napad odzivi slovenija