vestnik

V Sloveniji skoraj sto okužb s koronavirusom, bolnike bo sprejemala tudi Splošna bolnišnica Murska Sobota

STA, Vestnik.si, 12. 3. 2020
Nataša Juhnov
V Sloveniji je bilo do 18. ure potrjenih 96 primerov okužbe z novim koronavirusom, je na tiskovni konferenci povedal minister za zdravje Aleš Šabeder. Z novim koronavirusom okužene bolnike bo poleg obeh UKC-jev in bolnišnice Golnik, tako začele sprejemati tudi bolnišnice Celje, Novo mesto in Murska Sobota.
Aktualno

V Sloveniji, kjer je od 18. ure razglašena epidemija, je potrjenih 96 okužb z novim koronavirusom. Po besedah ministra za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Aleša Šabedra prehajamo v drugo fazo širjenja virusa, bolnike, ki bodo potrebovali bolnišnično oskrbo, bodo sedaj sprejemale tudi regionalne bolnišnice.

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je na večerni novinarski konferenci napovedal, da bo po prejetem predlogu ministra aktiviral državni načrt za ukrepanje ob pojavu epidemije.

Na ministrstvu so danes imeli sestanek z vodstvi bolnišnic. Dogovorili so se, da bodo bolnike, ki potrebujejo hospitalizacijo, sprejemali tudi v regionalnih bolnišnicah, bolniki z lažjim potekom bolezni pa bodo ostajali doma. Prihod bolnikov bo najavljala dispečerska služba, ki bo pred tem preverila kapacitete v posamezni bolnišnici. Z novim koronavirusom okužene bolnike bo poleg obeh UKC-jev in bolnišnice Golnik, tako začele sprejemati tudi bolnišnice Celje, Novo mesto in Murska Sobota.

Splošna bolnišnica Murska Sobota
Nataša Juhnov
Splošna bolnišnica Murska Sobota

Od ponedeljka so v vseh bolnišnicah tudi odpovedani vsi specialistični pregledi in operativni posegi, razen tistih stopnje nujno in zelo hitro. Tudi v Splošni bolnišnici Murska Sobota. Ne bodo pa odpovedali onkoloških storitev in obravnave nosečnic, je zagotovil Šabeder. V presejalnih programih Zora, Dora in Svit bodo zaključili vse terapevtske posege, ki so nujni, preventivne bodo ustavili.

Po Šabedrovih besedah bodo javnost obvestili o sankcijah za vse, ki kršijo karanteno in ogrožajo druge. Ljudje z znaki okužb po ministrovih besedah še vedno ne spoštujejo pravil, ne pridejo na vstopne točke, opažajo nestrpnost in celo nasilje do zdravstvenega osebja. Epidemiolog Janez Tomažič, ki ugotavlja, da se stanje glede širjenja novega koronavirusa vsak dan eksponentno slabša, ob tem svetuje čim manj druženja.

koronavirus bolezen ukrepi minister
Kaj zdaj berejo drugi