vestnik

V Sloveniji strdkov po cepljenju niso zaznali, posvetovalna skupina meni, da je cepivo varno

Vestnik, 16. 3. 2021
STA
Bojana Beovič
Aktualno

Evropska agencija za zdravila bo o nadaljnji uporabi cepiva AstraZeneca razpravljala v četrtek.

Vladna govorka Maja Bratuša je na današnji novinarski konferenci predstavila aktualne epidemiološke razmere. Štirinajstdnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev v Sloveniji znaša 493,4, v pomurski regiji pa 425,7. Tedenska incidenca na državni ravni je 238,6, v Pomurju pa 219,4. Najnižjo tedensko incidenco ima Posavska regija, sledi Primorsko-notranjska, jugovzhodna Slovenija in nato Pomurska regija. 

Stališče posvetovalne skupine za cepljenju pri NIJZ o ustavitvi cepljenja s cepivom AstraZeneca je podala vodja Bojana Beović. Uvodoma je pojasnila, da so bila vsa cepiva proti covidu-19 preizkušena v obsežnih kliničnih raziskavah, v katere je bilo vključenih več kot deset tisoč ljudi. Skrbno se spremljajo tudi vsi neželeni učinki, ki pa ostanejo opazni šele, ko cepivo prejme zadostno število ljudi, na primer en milijon. Beovićeva dodaja, da se podatki o neželenih učinkih zbirajo po vsem svetu, saj je ena državna premajhna, da bi se učinki lahko zaznali. V Evropi jih zbira EMA (Evropska agencija za zdravila), na svetovni ravni WHO (Svetovna zdravstvena organizacija). 

astrazeneca, cepivo, viala
Profimedia
Fotografija je simbolična

Vodja skupine poudarja, da vnaprej ne morejo vedeti za kaj gre, zato lahko le kasnejše analiza pove več o vzročno-posledični povezanosti. Ta se lahko ugotovi z določeno raziskovalno metodo, lahko pa se opredeli tudi s statističnimi metodami. Spomnila je, da je prvo poročilo o krvnih strdkih prišlo iz Avstrije. Pojavili sta se pri dveh osebah, ki sta prejeli cepivo iste serije. Nato je nekaj držav ustavilo cepljenje s to serijo, Italija na primer drugo serijo cepiva, za začasno ustavitev pa so se pozneje odločale tudi druge države, ne nazadnje tudi Slovenija. Beovićeva pravi, da so vzroki različni. V Evropski uniji je bilo zaznanih 37 tovrstnih dogodkov v časovni povezavi s cepljenjem, kar pomeni dva dogodka s krvnimi strdki in krvavitvami na milijon cepljenj. EMA naj bi o cepljenju z AstraZeneco razpravljala v četrtek in tehtala med koristjo in tveganjem. 

Posvetovalna skupina za cepljenje meni, da je cepivo varno in stališča ni spremenila. Vodja pojasnjuje, da pogostost dogodkov, ki so se pojavili v časovni povezanosti ne presega pogostnosti v splošni populaciji. Trombemboličnih dogodkov v Sloveniji zaenkrat ni bilo zabeleženih, skrbno pa spremljajo vse neželene učinke in tudi razumejo previdnosti ukrep ministrstva za zdravje. 

astrazeneca cepivo cepljenje bojana-beović
Kaj zdaj berejo drugi