vestnik

V soboškem parku snemajo kratka filma

Ines Baler, 25. 10. 2018
Nataša Juhnov
Snemanje kadrov poteka v soboškem parku in okolici.
Aktualno

V Mladinskem informativnem in kulturnem klubu Murska Sobota ta teden poteka filmska delavnica pod vodstvom režiserke Maje Prettner. Ta dijakom in študentom skozi teoretične in praktične vaje predstavlja svet filmske umetnosti.

Maja Prettner je priznana prekmurska režiserka, ki bo vse do petka sedmim udeležencem filmske delavnice predajala znanja in jim tako pomagala pridobiti nove izkušnje. Slednje so po besedah udeleženke Nuše Filipovič zelo dobrodošle pri nadaljnjem ustvarjanju. "Delavnice sem se udeležila, ker me ta tematika precej zanima. Nisem še imela možnosti delati s kamero, profesionalnim fotoaparatom, sploh pa ne pod okriljem profesionalca, ki ti lahko osebno pove, kako je v tem poklicu delati," pojasnjuje Ljubljančanka, ki po diplomi iz vizualne umetnosti išče priložnosti za pridobivanje dodatnih znanj. Pozitivna pa se ji zdi tudi finančna dostopnost delavnice.



Celotedenske aktivnosti so sestavljene iz praktičnih in teoretičnih vaj. "Pričeli smo pisati scenarije za kratke filme in v teh dneh bomo dva filma tudi realizirali. Zunaj tako raziskujemo kadre oziroma se pripravljamo na snemalno knjigo. To pomeni, da si morajo udeleženci delavnice zamisliti, kako bodo stvari posnete, na kakšen način, kako bodo izgledali kadri, jaz pa jih poskušam voditi skozi cel proces. Kajti film je dejansko priprava in organizacija, gre za zelo premišljeno stvar," je ob včerajšnjem srečanju povedala režiserka.

575bf259da78446a32c891aa0758e0aa
Nataša Juhnov
Spoznavajo se tudi s profesionalno opremo za fotografiranje in snemanje.


adabb9d05f481ab99d55954a7183a109
Nataša Juhnov
Praktično delo je udeležencem bolj všeč, se pa strinjajo, da je za uspešno delo potrebno tudi teoretično znanje.


Dijaki in študenti so se, in še se bodo, znašli v različnih vlogah. Med drugim se bodo tudi preizkusili kot igralci. Oba filma, ki ju v teh dneh zavzeto pripravljajo, pa se navezujeta na tematiko srečanj. To je po besedah Prettnerjeve namreč tipična stvar, pri kateri se lahko dobro naučijo smeri pogledov. Prvi film bo prikazoval srečanje med punco in fantom, za katerega sprva misli, da je njen umrli brat. "Drugo srečanje pa je aktualno, ker so udeleženci razmišljali v tej smeri, da se dandanes več ne srečujemo. Zgodba govori o tem, da si punca in fant dopisujeta preko socialnih omrežij in se sploh ne zavedata, da sta pisala eden drugemu, dokler se na koncu ne srečata in ugotovita, da je to tisto pravo srečanje, ki bi se moralo večkrat zgoditi," je dejala vodja filmske delavnice.

adcaa1a6ebc222f25e9172ba69a9b433
Nataša Juhnov
Snemanje kadrov poteka v soboškem parku in okolici.

4508d7b78aa740c68004517a437c4b95
Nataša Juhnov
Maja Prettner predaja svoja znanja in izkušnje na mlade, ki se navdušujejo nad filmsko umetnostjo.

Nataša Juhnov
Udeleženci delavnice se bodo preizkusili vloge snemalcev, igralcev, režiserjev. 
filmska delavnica MIKK Maja Prettner
Kaj zdaj berejo drugi