vestnik

V soboški bolnišnici od danes na voljo zdravilo proti covidu-19. Prihodnji teden zmanjšujejo obseg operacij.

Vestnik.si, 11. 1. 2022
Nataša Juhnov / Vestnik.si
Splošna bolnišnica Murska Sobota
Aktualno

V Splošni bolnišnici Murska Sobota so zaradi naraščanja števila obolelih in karanten, predvsem med zaposlenimi v zdravstveni negi, razglasili tretjo fazo organizacije delovanja, kar pomeni, da za zaposlene, ki so v stiku z okuženimi s covidom-19, karantena ne velja. Kot so pojasnili, brez take vrste organizacije ne morejo zagotavljati ustreznega varstva.

V bolnišnici trenutno zdravijo 48 covidnih bolnikov, od tega 6 v intenzivni enoti, bolnišnica pa ima zapolnjene tudi preostale kapacitete za zdravljenje nekovidnih bolnikov. 

Z današnjim dnem je v bolnišnici na voljo tudi zdravilo proti covidu-19 v obliki tablet, ki ga predpišejo osebni zdravniki in ga je priporočljivo prejeti v prvih petih dneh po okužbi. O uvedbi tovrstnega zdravljenja sicer odločata osebni zdravnik in infektolog, zdravi svojci pa lahko z belim receptom in pacientovo zdravstveno kartico zdravilo dobijo v sivi coni soboške bolnišnice vsak delovnik med 8. in 14. uro. 

17. januarja v bolnišnici ponovno zmanjšujejo obseg operativnih posegov, izjema so rakave bolezni, napotitve pod stopnjo nujnosti zelo hitro, stanja nosečnosti in otroci. V bolnišnici se za to pacientom opravičujejo in jih prosijo za razumevanje.

V soboški bolnišnici so sicer lani zdravili 14.349 hospitaliziranih bolnikov, kar je enako kot leto prej in za 18,7 odstotka manj od načrtovanega. Od tega so zdravili 1403 covidne bolnike, kar predstavlja 10 odstotkov vseh hospitaliziranih bolnikov. Prav tako so lani zaradi velikega deleža covidnih bolnikov in splošnih epidemičnih razmer po navodilih ministrstva za zdravje odpovedali zdravljenje nenujnih bolnikov. 

506003d9ea3e2eacd75632111d66add1
Aleš Cipot
Splošna bolnišnica Murska Sobota Fotografija Aleš Cipot

V specialističnih ambulantah so zdravili 150.186 pacientov, kar je za 16 odstotkov več kot leto prej in 7 odstotkov manj, kot je bilo načrtovano. 

Obravnavanih je bilo 14.143 dializnih bolnikov, kar je 2,9 odstotka manj kot predlani. Ambulantno so opravili 6072 CZ preiskav oziroma 24,3 odstotka več kot leto prej. Opravili so še 7268 MR preiskav, kar je 6,2 odstotka več kot leta 2020.

sbms covid-19-zdravilo
Kaj zdaj berejo drugi