vestnik

V soboški knjižnici odprli razstavo o izgubljenem soboškem sinu

M. Ha., 28. 1. 2022
Maja Hajdinjak
Razstava o Laszlu Zoltanu v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota.
Aktualno

Na ogled bo do 28. februarja

Na dan spomina na žrtve holokavsta so v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota odprli razstavo o Zoltanu Laszlu, Judu, ki se je rodil v Murski Soboti. Laszlo je znan kot inovator in ustanovitelj največjega madžarskega ključavničarskega podjetja Elzett, ki je nosilo inicialke svojega ustanovitelja. 

dejan-suč, razstava, laszlo-zoltan, pišk
Maja Hajdinjak
Razstava o Laszlu Zoltanu v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota.

Ob odprtju so gostili rodoslovca in zgodovinarja Dejana Süča, ki je v svojem predavanju z naslovom L. Z. – izgubljeni soboški sin z Wallenbergovim potnim listom prvič dokazal in potrdil dejstvo, da so tudi prekmurski Judi preživeli vojno z zaščitnimi potnimi listi švedskega diplomata Raoula Wallenberga.

Naslov, ki je že pred predavanjem vzbudil veliko zanimanja, je povedal Süč, je takšen zato, ker se oseba z imenom in priimkom Zoltan Laszlo v Murski Soboti v resnici ni nikoli rodila. Razlog za pozabo in pomanjkanje informacij o tem uspešnem človeku je to, da se je Zoltan Laszlo v resnici rodil kot Zoltan Reif. 

dejan-suč, pišk, predavanje, zoltan-laszlo, wallenberg
Maja Hajdinjak
Številne Jude so rešili Wallenbergovi potni listi.

Več o življenju Zoltana Laszla in Wallenbergovih potnih listih, ki so rešili življenje marsikaterega Juda, pa v naslednji tiskani izdaji Vestnika, 3. februarja 2022.

razstava pokrajinska-in-študijska-knjižnica-murska-sobota dejan-süč