vestnik

V soboški občini diši po drugem krogu, v mestnem svetu pa želita sedeti tudi Židan in direktor soboške bolnišnice

Rok Šavel, 26. 10. 2022
Nataša Juhnov
Kdo si bo zagotovil večino za udobno vladanje v mestni občini in "ustrezno" pritiskanje na volilne naprave v mestnem svetu? List je tokrat 7, kar je bistveno manj kot na zadnjih volitvah, ko jih je bilo 13.
Aktualno

Brez izrazitega favorita za naslednika Aleksandra Jevška in veliko znanih imen, ki kandidirajo za mestni svet.

Boj za županski stolček v murskosoboški občini bo napet kot že dolgo ne. Županski stolček je namreč junija predčasno zapustil Aleksander Jevšek, ki je napredoval v višjo ligo - postal je minister v vladi Roberta Goloba, zato njegovega imena 20. novembra ne bo volilnem listu. Če bi bil, bi bil velik favorit, zdaj pa so se karte na novo premešale.


Trije moški in ena ženska


Socialni demokrati so pohiteli in že poleti kot svojega županskega kandidata predstavili širši javnosti neznanega Damjana Anželja, magistra javne uprave, ki je trenutno zaposlen kot višji svetovalec za področje zdravstva in socialnega varstva na oddelku za negospodarske dejavnosti v upravi soboške občine. Pred tem je Anželj služboval na soboški upravni enoti, kjer je bil vodja referata za osebna stanja in matične zadeve, politično pa doslej ni bil aktiven. Bolj znanega Zorana Hoblaja, podžupana, ki je ob Jevškovem odhodu začasno prevzel vajeti, tako očitno niso videli kot pravega naslednika dvakratnega župana, ki je s Socialnimi demokrati v iztekajočem se mandatu skorajda v celoti obvladoval politično življenje v soboški občini.

Za mesto župana edine mestne občine v Pomurju se bo potegoval tudi dolgoletni mestni svetnik in podjetnik Andrej Mešič. 48-letni Sobočanec je znano ime v lokalnem okolju tudi zaradi domačega družinskega podjetja, ki je aktivno na področju gradbeništva, in je tako po svetniškem kolegu Bojanu Petrijanu, ki je kandidiral leta 2018, nov up Slovenske demokratske stranke, ki je dejansko nazadnje župana v soboški občini imela v mandatu 2004-2008, prvem mandatu Antona Štiheca. Slednji je leta 2009 zaradi lokalnih strankarskih konfliktov izstopil iz SDS, leta 2014 izgubil v boju z Jevškom, leta 2018 pa je njegova lista dobila le en svetniški mandat. Letos se za kandidaturo ni odločil, čeprav se je veliko špekuliralo, da naj bi se obetala njegova vrnitev na politično sceno.

Dolgo so kandidata iskali pri Gibanju Svoboda, novonastali stranki predsednika vlade Roberta Goloba, ki ima velike apetite ravno v mestnih občinah. Po nekaj košaricah in kandidatih, ki so bili po notranji analizi ocenjeni kot neprimerni, so uspeli nagovoriti dolgoletnega direktorja soboškega BTC-ja Mitjo Horvata. Ta je sicer nekaj dni pred predstavitvijo v barvah Svobode najavil neodvisno kandidaturo, a že takrat je bilo znano, da bo v resnici strankarski kandidat. Horvat velja za učinkovitega in zvitega managerja, ki naj bi v primeru izvolitve funkcijo opravljal nepoklicno, kar je sicer nekoliko neobičajno za mestne občine, ne pa tudi popolna novost, saj Bojan Šrot, ki vodi peto največjo slovensko občino po prebivalcih, v Celju že od leta 2006 županuje neprofesionalno. Kot zadnja, na dan, ko se je iztekal rok za vložitev kandidatur, se je v župansko tekmo vmešala še Blanka Denko Čeh, ki jo je predlagala stranka Akacije. Denko Čehova je skupaj z možem solastnica pekarne Čeh, ki posluje na več lokacijah v regiji, za županjo mestne občine pa je kandidirala že leta 2014, ko je med devetimi kandidati dobila 92 glasov oziroma dosegla 1,06-odstotka glasov in pristala na zadnjem mestu.

PREBERITE ŠE:

(FOTO) To je kandidat SD za župana soboške občine. Jevšek: Je nov obraz v našem prostoru, a izjemno razvojno usmerjen

Mešič tudi uradno napovedal boj za županski stolček. Kaj obljublja?


Horvat nič več neodvisni kandidat, za soboškega župana ga bo predlagala Svoboda. Kdo pa bo kandidiral za mestni svet?

6324634a7f251057d37cae84970e15c7
Nataša Juhnov
Sestava 26-članskega mestnega sveta se bo skoraj zagotovo v prihajajočem mandatu dodobra prevetrila.



Bo prišlo do drugega kroga?

Med županskimi kandidati v soboški občini bi letos težko izpostavili izrazitega favorita, zagotovo pa se bo odločalo med prvimi tremi imeni. Mešič in Horvat kotirata višje zaradi svoje prepoznavnosti v lokalnem okolju, Anželj pa bo to skušal nadoknaditi s podporo najmočnejše stranke v mestni občini, ki tega primata zlahka ne bo želela izpustiti iz svojih rok, zato svojega kandidata intenzivno promovira že nekaj mesecev, v času volilne kampanje pa bodo zagotovo dali v še v višjo prestavo. Pred nekaj tedni je tako tudi zaokrožila govorica, da naj bi obstajala celo možnost vrnitve Aleksandra Jevška, ki pa se je hitro izkazala za politični spin, kateri je verjetno zaradi dodatne pozornosti še najbolj koristil Anželju, poleg tega so se za hipec nekoliko prestrašili njegovi konkurenti. Glede na vse navedeno je tako moč pričakovati, da bodo Sobočanke in Sobočani novega župana dobili šele 4. decembra, zanimivo pa bo tudi videti, koga bo podprl kandidat, ki se ne bo uspel uvrstiti v morebitni drugi krog. Jasno pa je eno - Murska Sobota bo dobila relativno mladega župana, saj so vsi kandidati stari pod 50 let.



Kdo se poteguje za izvolitev v mestni svet

Za 26-članski mestni svet bo potegovalo sedem list v vseh treh volilnih enotah - Levica, SDS, NSI, Gibanje Svoboda, SD, Neodvisna stranka Pomurja in Lista za našo Soboto ter predstavnik romske skupnosti, za kar ponovno kandidira Darko Rudaš. Leta 2018 je bilo list 13. Med aktualnimi mestnimi svetniki na kandidatnih listah ni moč najti Boštjana Berlaka, Romea Varge, Marjana Gujta, Zorana Kosa, Slavice Meglič in Dušana Bencika, Jože Šadl pa kljub prestopu iz Desus v SAB, ki se je nato pripojila h Gibanju Svoboda, kandidira na listi Neodvisne stranke Pomurja. Prestopila je tudi dosedanja članica svetniške skupine SD Nives Cajnko, ki tokrat kandidira na listi Svobode. Vsi županski kandidati razen Blanke Denko Čeh kandidirajo tudi za mestni svet.

Med bolj znanimi imeni, ki kandidirajo za mestni svet, je moč najti poslanca Svobode Tineta Novaka (lista Gibanje Svoboda), državnega sekretarja Dejana Židana (lista SD), vodjo soboške izpostave Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Natašo Brulc Šiftar (Lista za našo Soboto), direktorja Splošne bolnišnice Murska Sobota Daniela Grabarja (lista Gibanje Svoboda), lastnika hotela Belmur Branka Fariča (Lista za našo Soboto), kandidatko za poslanko na letošnjih državnozborskih volitvah Andrejo Prettner (lista SDS), nekdanjega mestnega svetnika SDS Marka Martinuzzija (lista NSi) in odvetnika Jožeta Korpiča, ki je leta 2018 kandidiral še za župana občine Šalovci (Neodvisna stranka Pomurja).

lokalne-volitve mestna-občina-murska-sobota mestni-svet