vestnik

V soboški škofiji obhajanje maš še naprej poteka brez navzočnosti vernikov

Vestnik, 19. 12. 2020
Nataša Juhnov
V soboški škofiji obhajanje maš bo še naprej potekalo brez navzočnosti vernikov.
Aktualno

Vlada je z današnjim dnem odpravila prepoved izvajanja verskih obredov. Kljub temu so se v mariborski metropoliji, kamor spada tudi soboška škofija, odločili, da bodo maše še naprej potekale brez navzočnosti vernikov.

Slovenski škofje so včeraj na seji sveta pozdravili odlok vlade, s katerim se od danes odpravlja prepoved izvajanja verskih obredov, ob tem so sprejeli nova navodila. Več o tem lahko preberete TU.

Ker je epidemiološka slika na območju mariborske metropolije slaba, so se mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl, murskosoboški škof Peter Štumpf in škofijski upravitelj škofije Celje Rok Metličar odločili, da svete maše v vseh cerkvah ali kapelah metropolije do nadaljnjega škofje in duhovniki še naprej obhajajo brez navzočnosti vernikov, so zapisali.

Verniki so vabljeni, da obhajanje svete maše spremljajo po televiziji, radiu in drugih elektronskih medijih. Po sveti maši so vabljeni k svetemu obhajilu, za prejem katerega se dogovorijo z duhovnikom.

"Dovoljena je tudi individualna duhovna oskrba, se pravi, da verniki lahko po vnaprejšnjem dogovoru z duhovnikom opravijo sveto spoved, seveda ob upoštevanju vseh varnostnih določb," so še sporočili. Po praznikih bodo ponovno proučili epidemiološko stanje, in na temelju tega sprejeli odločitev glede obhajanja svetih maš z udeležbo vernikov. "Letošnji božič bo »betlehemski«, saj ob Jezusu ne bo množic, kakor jih ni bilo v hlevu ob njegovem rojstvu. Jezusa pa s postavitvijo jaslic, z molitvijo in branjem Božje besede povabimo na svoje domove in On bo okrepil naša srca ter naredil, da bo tudi letos zvenela angelska pesem: Slava Bogu na višavah in na zemlji mir ljudem, ki so blage volje," so še zapisali. 

Nataša Juhnov
Po sveti maši so verniki vabljeni k svetemu obhajilu, za prejem katerega se dogovorijo z duhovnikom, sporočajo iz mariborske metropolije.
ukrep cerkev maša mariborska-škofija