vestnik

V soboški škofiji letos birm ne bo, evangeličanske cerkve se odpirajo naslednji vikend

Ines Baler, 8. 5. 2020
Nataša Juhnov
Hostijo lahko verniki prejmejo le na roko. Podeljevalec in vernik morata nositi zaščitno masko, ki se sname le za trenutek zaužitja obhajila.
Aktualno

"Lepo je bilo po skoraj dveh mesecih darovati sveto mašo skupaj z verniki, veselje in hvaležnost je bilo čutiti pri vseh navzočih," je povedal kaplan v Murski Soboti. Preverili smo tudi, kako bo z prvimi svetimi obhajili in birmami v soboški škofiji.

Cerkve po Sloveniji so ta ponedeljek spet sprejele vernike. Maše se obhajajo ob zaostrenih ukrepih in navodilih, ki so jih sprejeli slovenski škofje ordinariji, in o katerih smo že poročali. Navodila Slovenske škofovske konference (SŠK) med drugim pravijo, da je lahko v cerkvi naenkrat le toliko ljudi, kolikor jih prostor ob upoštevanju razdalje lahko sprejme. V soboško stolnico gre lahko naenkrat 125 vernikov. »Med tednom bo verjetno pripravljenih mest zadosti, kako pa bo v nedeljo, bomo videli. Starejši so povabljeni, da pridejo k sveti maši med tednom ali pa še nekaj časa ostanejo doma in spremljajo mašo po televiziji, radiu in internetu,« je povedal kaplan v Murski Soboti Aljaž Baša. Dodal je, da se je prvi dan po odprtju pri maši zbralo okrog 50 vernikov. »Zelo vesel sem bil, ko sem opazil, da smo se res vsi držali navodil in ukrepov ter tako poskrbeli za osebno varnost in varnost navzočih vernikov. Lepo je bilo po skoraj dveh mesecih darovati sveto mašo skupaj z verniki, veselje in hvaležnost je bilo čutiti pri vseh navzočih.« 

murska-sobota, cerkev-sv
Nataša Juhnov
"Lepo je bilo po skoraj dveh mesecih darovati sveto mašo skupaj z verniki, veselje in hvaležnost je bilo čutiti pri vseh navzočih," je povedal Aljaž Baša, kaplan v Murski Soboti.

Obhajila junija in jeseni


Pri pogrebih so še dalje lahko prisotni le najožji sorodniki. Pri podelitvi zakramenta svetega krsta je lahko največ 15 sorodnikov, ki morajo upoštevati ukrepe. Enako velja za sklenitev svetega zakona. Navodila SŠK še narekujejo, da je zakrament svetega obhajila možno podeliti v skupinah po pet prvoobhajancev, lahko pa se tudi preloži na jesenski čas, če otroci niso pripravljeni. V soboški škofiji pravijo, da je škof Peter Štumpf na sestanku s še nekaterimi pripravil dodatne sklepe in priporočila za škofijo. Župniki se bodo tako glede prvega obhajila posvetovali s starši in določili datum. Zakrament lahko podelijo junija ali jeseni. Kot že rečeno, je lahko pri maši največ pet prvoobhajancev. »Lahko pa je tudi z udeležbo več prvoobhajancev, vendar mora biti ta maša posebna, brez udeležbe drugih vernikov, in tako da med člani družine ostane predpisana razdalja, če ne živijo v istem gospodinjstvu,« pojasni Baša. Sklenili so tudi, da v soboški škofiji letos slovesnosti birm ne bo. 
Spovedi se lahko obhajajo na prostem, v cerkvah, kapelah ali veroučnih prostorih. Baša pravi, da je v njihovi župniji spoved možno opraviti v veroučnih učilnicah. »Na spoved verniki počakajo zunaj in posamezno vstopajo. Tudi pri spovedi sta obvezna maska in razkuževanje rok, pred spovedjo in po njej,« pravi kaplan. Drugod pa se župniki o načinu spovedovanja odločijo glede na prostor in možnosti, ki jih imajo. 

V letošnjem maju drugače poteka tudi branje šmarnic. Kot je dejal Baša, za odrasle v soboški stolnici to poteka v okviru tedenskih maš. »Šmarnice za otroke v cerkvah pa letos odpadejo. Povabljeni so, da skupaj s celotno družino prisluhnejo spletnim prenosom šmarnične pobožnosti. Gradivo za otroke in odrasle je objavljeno tudi na spletni strani Slovenskega katehetskega urada.«

murska-sobota, cerkev-sv
Nataša Juhnov
V cerkvah je poskrbljeno za varnostno razdaljo.

Evangeličani odpirajo 17. maja
Škof Leon Novak je sporočil, da bodo evangeličanske cerkve ponovno odprli 17. maja. Verniki bodo morali upoštevati podobna navodila kot katoličani, čakajo pa še na dodatna navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje glede izvajanja nekaterih obredov v Evangeličanski cerkvi, na primer obreda svete večerje. Prav tako, dodaja Novak, želijo videti, kako bo ponovno odprtje cerkva potekalo pri katoličanih. 

soboška-stolnica murska-sobota cerkev aljaž-baša