vestnik

V šolstvu pogostejše samotestiranje, maske obvezne tudi za cepljene in prebolele

Vestnik, STA, 2. 11. 2021
A. Nana Rituper Rodež
Učenci in dijaki se po dobrem tednu počitnic vračajo v šolske klopi, a ob spremenjenih pogojih.
Aktualno

Učenci in dijaki se po dobrem tednu počitnic vračajo v šolske klopi, a ob spremenjenih pogojih. V šolstvu bo samotestiranje učencev, dijakov in študentov odslej potekalo dvakrat tedensko, ob ponedeljkih in sredah. Kljub izpolnjenemu pogoju preboleli, cepljeni (PC) pa je uporaba zaščitne maske po novem obvezna tudi v izobraževanju.

V ponedeljek je začel veljati spremenjen odlok o načinu izpolnjevanja pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT). Ta med drugim uvaja redno presejalno testiranje na okužbo s koronavirusom v vseh bolnišnicah in socialnovarstvenih zavodih. Spreminja se tudi pogostost samotestiranja za opravljanje dela, po novem bodo testi veljali 48 ur. 

Samotestiranje za učence ostaja neobvezno, priporočilo pa po novem velja za učence vseh razredov, torej od prvega razreda. Ob predvidenem pogostejšem testiranju so na ministrstvu pripravili protokol, po katerem so učenci upravičeni do več testov kot doslej. Lekarnam so tako že v petek omogočili izdajanje dodatnih testov za samotestiranje. Te je možno prevzeti brezplačno, saj stroške krije proračun.

janez poklukar
STA
Janez Poklukar

Minister za zdravje Janez Poklukar je prejšnji teden poudaril, da izvajanje ukrepa PCT v družbi ne deluje, kot bi si želeli. Preverjanje pogoja je na terenu po ministrovih besedah prej izjema kot pravilo, opažajo pa tudi povečano število ponarejenih potrdil. "Tudi nošenje maske ni dosledno, na mehurčke smo že zdavnaj pozabili," je opozoril Poklukar.

koronavirus epidemija šolstvo odlok testiranje pct
Kaj zdaj berejo drugi