vestnik

V Sombotelu peti Dnevi slovenskega filma

STA, 10. 10. 2022
Željko Stevanić
Jaz sem Frenk
Aktualno

V Sombotelu na Madžarskem od danes do srede potekajo peti Dnevi slovenskega filma, v okviru katerih si bo občinstvo lahko ogledalo tri slovenske celovečerne filme iz leta 2019: Jaz sem Frenk scenarista in režiserja Metoda Pevca, Zgodbe iz kostanjevih gozdov režiserja Gregorja Božiča in Polsestra režiserja Damjana Kozoleta.

Dnevi slovenskega filma v Sombotelu so pripravljeni v sodelovanju katedre za slovenski jezik in književnost v Sombotelu, Centra za slovenščino kot drugi in tuji jezik, Slovenskega filmskega centra - javne agencije RS, TV AS, kina Agora-Savaria, slovenskega generalnega konzulata v Monoštru, Državne slovenske samouprave - lokalna samouprava v Sombotelu in Zveze Slovencev na Madžarskem, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra.

AGORA_Mozi_SzlovenFilmnapok_2022_A3_vlyRVjr
Slovenski filmski center
Dnevi slovenskega filma v Sombotelu.



Jaz sem Frenk je bil premierno prikazan v tekmovalnem programu filmskega festivala Cinequest. Gre za tranzicijsko zgodbo o najdenih milijonih in politični ideologiji, ki razdvajajo tudi najtesnejše družinske vezi.

Vloga Frenka Mavriča je pripadla Janezu Škofu, njegovega brata igra Valter Dragan. V filmu nastopa prepoznavna ženska zasedba: Katarina Čas, Mojca Partljič, Mojca Ribič, Anja Novak, Maruša Majer in Nina Valič, pridruži pa se jim še cela vrsta drugih velikih igralskih imen, med njimi Radko Polič, Primož Pirnat, Davor Janjić in Uroš Smolej. Producent filma je Danijel Hočevar iz produkcijske hiše Vertigo. Režiser Metod Pevec je v tekmovalnem programu manjšinskih hrvaških koprodukcij na lanskem 67. festivalu v Pulju prejel zlato areno za režijo. Na projekciji v Sombotelu bosta prisotna tudi režiser in glavni igralec.

Polsestra_Foto_Urša_Premik__E0XXT8a
Urša Premik
Polsestra


Zgodbe iz kostanjevih gozdov je slovensko-italijanska koprodukcija in je nastajal med leti 2012 in 2019 v produkciji Zavoda Nosorogi. Skozi lirični preplet podob iz sanj, prividov in spominov film pripoveduje o razpadu majhne skupnosti na slovensko-italijanski meji po drugi svetovni vojni.

Prvenec mladega režiserja Gregorja Božiča in scenaristke ter producentke Marine Gumzi je bil na Festivalu slovenskega filma v Portorožu nagrajen z 11 vesnami, med drugim za najboljši film, najboljšo režijo in najboljši film po izboru občinstva. V glavnih vlogah nastopajo Massimo De Francovich, Ivana Roščić, Giusi Merli, Tomi Janežič, Anita Kravos, Nataša Keser in Janez Škof. Večkrat nagrajeni film je imel svetovno premiero na 44. mednarodnem filmskem festivalu v Torontu, leta 2019 je film na festivalu Black Nights Film Festival - PÖFF v Tallinnu prejel nagrado za najboljši prvenec, Društvo slovenskih režiserjev mu je predlani podelilo Štigličev pogled za režijo.


V filmu Polsestra v glavnih vlogah nastopata Urša Menart in Liza Marijina, ki je na 22. Festivalu slovenskega filma prejela vesno za glavno vlogo. Poleg njiju igrajo še Jurij Drevenšek, Peter Musevski, Anja Novak, Damjana Černe, makedonska igralka Labina Mitevska in drugi. Scenaristi filma so Damjan Kozole, Urša Menart in Ognjen Sviličić.

Zgodba filma pripoveduje o odtujenih polsestrah iz Izole, ki sta zaradi okoliščin prisiljeni živeti skupaj v majhnem najetem stanovanju v Ljubljani. Film se je uvrstil v uradni tekmovalni program 54. mednarodnega filmskega festivala v Karlovyh Varyh, kjer je imel tudi svetovno premiero. Producent je Danijel Hočevar iz produkcijske hiše Vertigo.

Vsi trije omenjeni filmi, ki so nastali s finančno podporo Slovenskega filmskega centra, so imeli madžarsko premiero na lanskoletnih Dnevih slovenskega filma v Budimpešti, ki so zaradi takratnih ukrepov za zajezitev pandemije covida-19 prvič v celoti potekali na daljavo.

madžarska slovenija manjšina film
Kaj zdaj berejo drugi