vestnik

V spomin Antonu Satlerju - Bracu (1944 - 2018)

Zmago Gomzi, 9. 8. 2018
FB NK Mura skozi čas
Nogometaši NK Mure leta 1970, prvaki slovenske nogometne lige. Stojijo (od leve): Lazič, Kovač, Koblencer, Nikolić in Satler. Čepijo: Košak, Kranjc, Horvat, Posavec, Tkalčec in Ivanič.
Aktualno

Najožji sorodniki, številni prijatelji, znanci in predvsem nekdanji nogometaši Mure iz Murske Sobote so se minuli torek na pokopališču v Gornji Radgoni še zadnjič poslovili od Anton Satlerja - Braca, ki je omagal po daljši bolezni. Med tistimi, ki so se prišli poklonit nekdanjemu odličnemu nogometašu, je bil tudi predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović.

O Antonu Satlerju, ki je dolga leta živel v Radencih, sta spregovoril njegova nečakinja Valerija Žagar, ki je orisala Satlerjevo življenjsko pot in njegove osebnostne vrline, in nekdanji Satlerjev soigralec pri Muri Ervin Kerčmar, ki je med drugim dejal: "Braca je krasil prikrit humor, ki ga je s svojim značilnim hudomušnim nasmehom širil med nas. Bil je visok in vitek nogometaš, lahkotnega koraka, ki je v igranju nogometa užival, igral ga je predvsem z glavo."
Anton Satler je majico Mure nosil od leta 1968 do 1973, ko je ta igrala v tedanji zahodni skupini druge jugoslovanske zvezne lige. Še prej je bil član še dveh slovenskih klubov, ki sta igrala v drugi jugoslovanski zvezni ligi - Maribora in Aluminija. Nogomet je začel igrati pri pionirjih Branika v Mariboru, kjer je živel v mladostnih letih, nato je zaigral za mladinsko vrsto Maribora in z njo osvojil dva naslova slovenskega prvaka. Bil je med najbolj nadarjenimi mladinci vijoličastih in leta 1963 je zaigral v članski ekipi Maribora v drugi jugoslovanski zvezni ligi, zaigral pa je tudi za amatersko reprezentanco nekdanje Jugoslavije. Leta 1966 je prestopil k Aluminiju in bil v moštvu, ki se je skozi kvalifikacije prebilo v drugo jugoslovansko ligo in za klub iz Kidričevega v drugi ligi igral do leta 1968, ko je nogometno pot nadaljeval pri Muri. Črno-belo športno opravo kluba s Fazanerije je nosil do poletja leta 1973, ko se je odločil za igranje v tedanjem avstrijskem drugoligašu Flavii Solvi, v katerem je tudi sklenil bogato nogometno pot.
Anton Satler je igral v obrambi, običajno kot srednji branilec. Zaradi višine je imel dober pregled nad igro, tehnično je bil odlično podkovan, znal je umiriti žogo in jo tudi natančno podati, težavne situacije je reševal mirno. Odlikoval se je s srčno in nepopustljivo igro, grobosti ni poznal. "Braco je bil sijajen nogometaš, spoštovan pri vseh, ki so ga poznali, iskren prijatelj na igrišču in zunaj njega. Ponosen sem, da je bil moj soigralec," je ob slovesu povedal dolgoletni nogometaš in kapetan Mure Zlatko Tkalčec.
nekrolog Anton satler - braco NK Mura