vestnik

V sredo se bo po mestnih občinah času primerno čistilo okolico

STA, 27. 4. 2020
Aleš Cipot
Ena od preteklih čistilnih akcij mestnih četrti Mestne občine Murska Sobota. Fotografija je simbolična.
Aktualno

V sredo bodo po 11 mestnih občinah potekale čistilne akcije, s katerimi bodo občani tudi v teh časih omejitev zaradi epidemije novega koronavirusa krepili zavest o skrbi za čisto okolje. Bo pa zaradi trenutnih ukrepov izvedba čiščenja okolja prilagojena trenutnim zaščitnim ukrepom in ponekod tudi bolj individualno usmerjena.

Dogovor o usklajeni čistilni akciji so župani mestnih občin dosegli minuli teden na videokonferenčnem sestanku Združenja mestnih občin Slovenije. Epidemija novega koronavirusa je letos posegla v tradicionalno spomladansko čiščenje okolja po Sloveniji, tudi zdaj pa bo izvedba čistilne akcije zaradi še vedno veljavnih omejitev zbiranja in navodil glede ohranjanja družbene distance prilagojena.

V Mestni občini Ljubljana bo čistilna akcija z začetkom ob 9. uri potekala v vseh četrtih skupnostih, pridružila pa se ji bodo vsa ljubljanska javna podjetja in zavodi, šole in vrtci ter razna društva. Javno podjetje Voka Snaga bo na sedežih četrtnih skupnosti zagotovilo vreče za smeti, rokavice in zaščitne maske, na občini pa občane vabijo, da se tudi sami udeležijo akcije in ob tem upoštevajo vse varnostne ukrepe in navodila, ki veljajo v času epidemije. "Epidemija ni izgovor, da pozabimo na naše okolje," so ob tem položili občanom na srce.

Usklajeni čistilni akciji se bodo v sredo pridružili tudi v Mestni občini Maribor, kjer pa so že minulo sredo Mariborčani individualno čistili javne, predvsem zelene površine. Na 18 začasnih zbirnih točk so, kot je občina zapisala na svojem facebook profilu, prinesli 1820 kilogramov odpadkov.



Med odpadki so bili predvsem pločevinke piva in energijskih pijač, plastenke, papirčki, vrečke, cigaretne škatlice, folija, manjši kosi plastike, embalaža iz restavracij s hitro hrano. Za 1160 kilogramov pa je bilo vmes tudi kosovnih odpadkov, čeprav odlaganje teh v sklopu te akcije ni bilo dovoljeno. Z akcijo so bili glede na trenutne omejitve in glede na to, da je bil 22. april delovni dan, vseeno zadovoljni. Podrobnosti glede izvedbe čistilne akcije to sredo na občini še niso objavili.

V Celju bo čistilna akcija v krajevnih skupnostih in mestnih četrtih potekala od 9. do 12. ure. Na občini k udeležbi vabijo občane, društva in ostale organizacije. Udeležence, ki se bodo zbrali pred uradnimi prostori krajevnih skupnosti in mestnih četrti, prosijo, naj dosledno upoštevajo ukrepe za zajezitev koronavirusa. Na zbirnem mestu bodo dobili vse potrebne informacije ter vrečke in rokavice. Tudi v Celju čistilna akcija ni namenjena zbiranju kosovnih odpadkov iz gospodinjstev.


V Kopru bo medtem zaradi razglašene epidemije čistilna akcija potekala individualno, med sprehodom v naravi. Župan Aleš Bržan občane prosi, naj se na sprehod odpravijo z ustrezno zaščito, vrečkami in rokavicami, ter naj na svoji poti poberejo manjše odpadke in jih odvržejo v najbližji koš za smeti. Ob tem opozarja na pomembnost ločevanja odpadkov.

Če bodo sprehajalci na poti naleteli na divja odlagališča ali večje kosovne odpadke, pa naj o tem obvestijo občinsko službo za inšpekcijo, redarstvo, zaščito in reševanje na brezplačno številko 080 44 49. Komunalno podjetje Marjetica Koper bo na nekaterih sprehajalnih poteh pozorna tudi na morebitno povečano odlaganje in bo poskrbela za pravočasni odvoz. Koprska občina bo poleg tega skupaj s komunalnim podjetjem ob koncu epidemije pripravila večjo čistilno akcijo.

Tudi soboški župan Aleksander Jevšek je zapisal, da bodo v občini tradicionalne čistilne akcije po krajevnih skupnostih in mestnih četrtih organizirali, ko bodo sproščeni ukrepi o prepovedi gibanja in druženja. Vseeno pa občane vabi, da si v sredo ali kak drug dan na dnevnem sprehodu nadenejo rokavice, vzamejo vrečo in poberejo smeti, ki jih najdejo.



V Kranju za zdaj podrobnejših navodil za sredino akcijo ni, bo pa predvidoma 16. maja, če bodo razmere dovoljevale, sledila tudi tradicionalna akcija Kranj ni več usran, ki jo organizira Zveza tabornikov občine Kranj in bi morala prvotno potekati 28. marca.

Na novomeški občini so zapisali, da je namen sredine akcije očistiti morebitna divja odlagališča ter okolico šol, vrtcev, naselij in sprehajalnih poti. Tudi v dolenjski prestolnici bo akcija potekala bolj individualno, na Komunali Novo mesto pa so lahko okoljsko zavedni občani minuli teden po predhodni napovedi prevzeli vreče za odpadke in rokavice. Na občini prav tako pozivajo, naj občani čistilne akcije ne izkoristijo za odlaganje kosovnih odpadkov.


Na velenjski občini pa predlagajo, da se akcije ne udeležujejo starejši, ampak raje mlajši in družine. Zbor bo ob 8. uri pred domovi krajevnih skupnosti in mestnih četrti in pred občinsko stavbo. Zaščitno opremo in vrečke za odpadke bodo priskrbeli na občini.

V Slovenj Gradcu mestna uprava organizacijske podrobnosti prepušča pobudam v ožjih lokalnih ali delovnih okoljih, ki naj organizirajo aktivnosti ter določijo postopke in načine varne izvedbe akcije. Opozarjajo pa na upoštevanje priporočil o potrebni razdalji med udeleženci in uporabo zaščitnih sredstev v primeru skupinskih aktivnosti. Vabijo pa na občini tudi posameznike, da ob sprehodih v naravi z rokavicami pobirajo odpadke in smeti ter jih odvržejo v ustrezne posode, zabojnike ali na deponije, kadar gre za večje kose.

mesto občina okolje akcija
Kaj zdaj berejo drugi