vestnik

Benkovič o dogajanju v Beltincih: "V teh dejanjih ni krščanskega duha"

Majda Horvat, 19. 9. 2019
Nataša Juhnov
Alojz Benkovič, pravi, da je način, kako so odstavili direktorico zavoda, primer najhujšega neoliberalizma. »Mene, ki sem vzpostavil delovanje tega sistema, nihče niti z besedo ni vprašal za nasvet,« je še dejal.
Aktualno

Vse od začetka delovanja 2008 je bila direktorica zavoda in doma starejših Blanka Ambruž; da ni več direktorica je izvedela od sodelavke, ki je na Ajpesu ugotovila, da nima več pooblastil - Nekdanji beltinski župnik je prepričan, da je odstavitev Ambruževe povezana z njegovim odhodom iz župnije in tudi z odločitvijo škofa Petra Štumpfa, da v Beltincih »očistijo« vse, kar je povezano z njegovim imenom

Dolgoletni beltinski župnik Alojz Benkovič, ki je lani razburil slovensko cerkveno in posvetno javnost s tem, da se je zoperstavil škofovemu dekretu o premestitvi, je bil letos po osemnajstih letih vendar premeščen v župniji na Cankovi in v Kuzmi. Z novim beltinskim župnikom Borisom Kučkom sta prevzem župnije opravila 26. avgusta, hkrati s tem naj bi po navedbah Benkoviča opravila tudi predajo in prevzem vse dokumentacije in pooblastil, povezanih z Zavodom sv. Cirila in Metoda ter družbe Doum, ki ju je ustanovila beltinska župnija in sta v njeni lasti. »Vse, kar se je dogajalo pozneje, je že delo novega župnika,« je poudaril Benkovič.

3e529d4f6232d904315a4caa3e219157
Arhiv Vestnika
Alojz Benkovič, dolgoletni župnik v Beltincih, zdaj službuje na Cankovi.


Brisanje takoj po odhodu
Družba Doum je bila ustanovljena oktobra 2006 z namenom gradnje doma starejših, ki je kot Dom Janka Škrabana začel delovati v sklopu Zavoda sv. Cirila in Metoda septembra 2008. V sklopu tega zavoda je istega leta z javnoveljavnim programom začela delovati tudi beltinska glasbena šola. Vse od začetka delovanja je bila direktorica zavoda in doma starejših Blanka Ambruž, Alojz Benkovič pa je bil ves čas direktor družbe Doum. Toda samo nekaj dni po tistem, ko sta Benkovič in Kučko opravila prevzem poslov župnije, je Ajpes objavil informacijo o vpisu novih odgovornih oseb v sodni register. Ambruževa je bila odpoklicana kot direktorica zavoda 2. septembra, Benkovič pa kot direktor Douma 9. septembra, obe mesti pa je dan pozneje, torej 3. oziroma 10. septembra, zasedel murskosoboški župnik Goran Kuhar. Glede na čas opravljenih vpisov v sodni register je mogoče sklepati, da sta bili obe zamenjavi na direktorskih položajih načrtovani že pred prevzemom poslov.

7425f0b00ec350b73fd22b0d73b60cc4
Ines Baler
Da ni več direktorica, je Blanka Ambruž izvedela od zaposlene, ki je ugotovila, da na Ajpesu nima več pooblastil.


Odvijalo se je kot v filmu
»Bila sem v službi, ko mi je sodelavka, ki je urejala zadeve v zvezi z novo zaposlitvijo, prišla povedat, da postopka ne more izpeljati, ker da že teden dni nisem direktorica zavoda. Kako to, sem vprašala, saj v rokah nimam nobenega papirja. Pisala sem novemu direktorju, naj pride in prevzame zadeve. To je bilo v četrtek, v petek pa se je odvijalo kot v filmu. Prišli so odvetnik in zakonca Jakob. Lahko si mislite, v kakšnem vznemirjenju je vse to bilo. Na koncu sem vzela torbico, zaklenila pisarno in odšla. Kot sem izvedela, naj bi pozneje zamenjali celo ključavnico pisarne. Zdaj sem na bolniškem dopustu, še vedno pa ne morem dojeti, kaj se je v resnici zgodilo,« je dogajanje opisala Ambruževa. Do ponedeljka, ko je spregovorila za naš medij, je ni še nihče poklical, ne novi direktor ne kdo drug v imenu ustanovitelja zavoda, da bi mu lahko prepustila zadeve, predstavila načrte tudi glede širitve, ki jih je pripravljala, pa tudi predstavila institucionalno domsko varstvo, ki je, kot pravi Ambruževa, zelo kompleksen sistem. »Stvari se urejajo za mizo in ne na tak način. To bi moralo veljati povsod, v Cerkvi pa še bolj,« je dodala.

Benkovič je prepričan, da je odstavitev Ambruževe povezana z njegovim odhodom iz župnije in po številnih indicih, tako Benkovič, tudi z odločitvijo škofa Petra Štumpfa, da v Beltincih »očistijo« vse, kar je povezano z njegovim imenom. Več o tem pa v novi številki Vestnika. 

Nataša Juhnov
Alojz Benkovič, pravi, da je način, kako so odstavili direktorico zavoda, primer najhujšega neoliberalizma. »Mene, ki sem vzpostavil delovanje tega sistema, nihče niti z besedo ni vprašal za nasvet,« je še dejal.
beltinci alojz-benkovič blanka-ambruž zavod-sv.-cirila-in-metoda
Kaj zdaj berejo drugi