vestnik

Strokovna skupina napoveduje predlog uvedbe obvezne karantene ob povratku iz Hrvaške

Vestnik, 13. 8. 2020
Profimedia
Fotografija je simbolična
Aktualno

Beovićeva je danes izpostavila uvedbo obvezne karantene po povratku iz Hrvaške ali obveznega testiranja na okužbo po vzoru sosednje Italije. V Sloveniji so sicer v sredo opravili 856 testiranj na koronavirus, potrdili pa 29 okužb.

Na Hrvaškem so od srede potrdili 180 okužb z novim koronavirusom, je danes potrdil nacionalni štab civilne zaščite. Gre za največje dnevno število okuženih v sosednji državi od 25. februarja, ko so zabeležili prvo okužbo. V minulih 24 urah je zaradi bolezni covid-19 umrla še ena oseba. Doslej pa so zabeležili 161 smrtnih žrtev covida-19.
Hrvaški epidemiologi pojasnjujejo, da gre večinoma za mlade ljudi, ki so se okužili z novim koronavirusom na nočnih zabavah v gostinskih lokalih med počitnicami na obali. Največ novookuženih je bilo v minulih 24 urah na območju Zagreba, kjer so zabeležili 47 novih okužb. V splitsko-dalmatinski županiji pa so v preteklih 24 urah potrdili 41 novih primerov. Od začetka tedna so tako zabeležili 446 novih primerov.

Avstriji  pa so v 24 urah potrdili 155 novih okužb z novim koronavirusom, umrl je tudi en človek.  Rahlo je sicer  upadlo število hospitaliziranih ljudi, in sicer s 118 na 114, od tega jih je 22 na intenzivni negi, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

koronavirus, simbol, bris, test
Niko Časar
Testiranje je po njenih besedah sicer manj učinkovita metoda, a tako bi zajeli vsaj tretjino vnosov.

Bomo uvedli karanteno ob povratku iz Hrvaške?
"Najboljši ukrep za zajezitev širjenja okužb iz sosednje države bi sicer bilo zaprtje diskotek na Hrvaškem, kar pa ni v domeni Slovenije," pa je danes dejala vodja strokovne svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović. Zato je kot možne rešitve izpostavila uvedbo obvezne karantene po povratku iz Hrvaške ali obveznega testiranja na okužbo po vzoru sosednje Italije. Testiranje je po njenih besedah sicer manj učinkovita metoda, a tako bi zajeli vsaj tretjino vnosov.

Strokovna skupina bi po njeni napovedi tak predlog vladi lahko podala "čez kak dan" in dodala, da "bi se kakšna sprememba znala zgoditi prihodnji teden". Poudarila pa je, da takšna odločitev ni v domeni stroke.

V Sloveniji 29 novih okužb

Skupno število okužb v Sloveniji je naraslo na 2332, trenutno aktivnih pa jih je 193. Bolnišnično zdravljenje potrebuje 19 pacientov, od tega sta dva na intenzivni negi. 
Pet okužb je bilo včeraj potrjenih v ljubljanski občini, dve v občinah Ribnica, Domžale, Slovenj Gradec in Črnomelj, po en primer pa v Kranju, Celju, Ilirski Bistrici, Igu, Kopru, Trbovljah, Ivančni Gorici, Novi Gorici, Sežani, Škofji Loki, Tržiču, Borovnici, Dupleku, Kostanjevici na Krki, Kungoti in Piranu. 
koronavirus slovenija
Kaj zdaj berejo drugi