vestnik

V tej prekmurski občini bodo razvijali verski turizem

Jože Žerdin, 12. 1. 2020
Nataša Juhnov
V župniji Turnišče so turistične vodnice predstavile verski turizem.
Aktualno

Religija in turizem se pogosto prepletata.

Tega se zavedajo tudi v turniški župniji, saj so pripravili srečanje, na katerem so članice Kluba profesionalnih turističnih vodnikov Slovenije predstavile pomen verskega turizma. Predvsem s poudarkom na kulturni dediščini in ureditvi zeliščnega vrta.

verski-turizem, turnišče, religija
Jože Žerdin
V Turnišču bodo razvijali verski turizem

Romarje, ki obiščejo Turnišče, zanima predvsem cerkev Marije vnebovzete, v kateri si lahko ogledajo freske, ki so nastale med leti 1383 in 1393, pri poslikavi pa je sodeloval Janez Akvila iz Gornje Radgone. Kot so poudarile vodnice, je turniška župnija osrednje romarsko središče v Pomurju, kjer se ob prazniku Marijinega vnebovzetja, 15. avgusta, lahko zbere tudi 10 tisoč ljudi.

verski-turizem, turnišče, religija
Jože Žerdin
V Turnišču bodo razvijali verski turizem

Nekoč je eden najpomembnejših krajev s cehovskimi obrtnimi združenji bil prav na območju Turnišča, in sicer so najintenzivnejše obrti bile krojaška, kovaška in čevljarska, poleg teh pa sta delovala še mežnarski in mlinarski ceh. V Turnišču je tako na ogled tudi Listina cehovskih pravic z lastnoročnim podpisom in pečatom vladarice Marije Terezije iz habsburške dinastije. To lahko ponujajo kot dodatne vsebine.

verski-turizem, turnišče, religija
Jože Žerdin
Dominika Koritnik Trepel, Jožica Bajs Pivec in Jasmina Možič.

V bodoči turistični ponudbi si bodo obiskovalci lahko ogledali čevljarski muzej, Kovačevo domačijo v Nedelici, kupinarski muzej v Renkovcih, vinoteko v občinski stavbi, Premošev mlin z oljarno, ogled rastišča sibirske perunike in močvirskega tulipana. Na predstavitvi so vodnice Dominika Koritnik Trepel, Jožica Bajs Pivec in Jasmina Možič svetovale, naj v župniji uredijo še zeliščni vrt, kjer bi gojili, vzgajali in pridelovali najrazličnejše vrste zdravilnih zeli. Tako se bodo romarji lahko med vrtovi sprehodili, kupili čaje in mazila.

Jože Žerdin
V Turnišču bodo razvijali verski turizem
verski-turizem cerkev-marije-vnebovzete turnišče