vestnik

Jutri zadnji dan za prenos prijave na drugo srednjo šolo

Vestnik, STA, 15. 6. 2020
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Letošnji vpis v srednje šole zaradi epidemije poteka drugače. Prvotni rok za prijavo za vpis v srednješolske programe se je podaljšal do 11. maja. V prvem tednu junija pa so šole izvajale preizkuse nadarjenosti. Če učenec preizkusa ni opravil, ima možnost, da prijavo prenese na drugo šolo do 16. junija. Vpisi bodo od 30. junija do 6. julija.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je zaradi epidemije novega koronavirusa 20. aprila sprejelo nov rokovnik, po katerem je prvotni rok za prijavo za vpis v srednješolske programe z 2. aprila podaljšalo do 11. maja. Prijavili so se lahko vsi devetošolci, ki se želijo naslednje šolsko leto izobraževati v srednji šoli oz. bivati v dijaškem domu, tudi šolajoči na domu, in tudi tisti, ki še niso opravljali preizkusov nadarjenosti na srednjih šolah z izobraževalnimi programi, za katere je kot posebni pogoj vpisa treba opraviti tudi ta preizkus. Da bi se v čim večji meri izognili fizičnim obiskom srednjih šol, kandidatom svetujejo, da v primeru, če se bodo odločili za prenos prijave, to storijo tako, da na izbrano srednjo šolo, kjer bodo imeli prvotno prijavnico, na elektronski naslov svetovalnega delavca, ki ureja vpis, posredujejo skenirano in podpisano izjavo, v kateri zaprosijo za odjavo iz programa in za prenos prijavnice na drugo šolo, kamor jo želi prenesti.

ekonomska-šola-murska-sobota, šola, šolstvo, dijaki, študij
Nataša Juhnov/Vestnik.si
Fotografija je simbolična.
Prijave na drugo šolo oziroma v drug izobraževalni program iz kakršnihkoli razlogov učenci lahko prenesejo do torka, 16. junija, do 14. ure. Tiste, ki se bodo prijavili v programe oziroma dijaški dom s predvideno omejitvijo vpisa, bodo o tem obvestili 26. junija popoldne (za srednje šole) oziroma 30. junija (za dijaške domove), ko bodo na spletnih straneh ministrstva objavili seznam srednjih šol oziroma dijaških domov z omejitvijo vpisa. Na šolah, kjer omejitve ne bo, bodo bodoči dijaki avtomatično sprejeti. Spodnje meje točk prvega kroga izbirnega postopka na srednjih šolah bodo na spletni strani objavili predvidoma 6. julija popoldne. Sam vpis, ki je ponavadi potekal fizično na šoli, bodo šole izpeljale med 30. junijem in 6. julijem, in to iz varnostnih razlogov po navadni pošti.


Tisti kandidati, ki bodo prijavljeni na izobraževalni program z omejitvijo vpisa in ne bodo sprejeti v prvem krogu izbirnega postopka, bodo prijavnico za drugi krog oddali na šoli, kjer so oddali že prvotno, in sicer do 9. julija do 13. ure. Vse podrobnosti o tem, tudi prijavnico za drugi krog, bodo dobili na srednji šoli. Vpis učencev, ki so bili uspešni v drugem krogu, pa bo potekal do 16. julija, ko bo ministrstvo objavilo še prosta mesta na srednjih šolah.

izobraževanje koronavirus
Kaj zdaj berejo drugi