vestnik

V tretjini primerov je lokacija prenosa okužbe neznana

Vestnik, 24. 3. 2021
Reuters
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Na novinarski konferenci je aktualno stanju glede koronavirusa predstavila Eva Grilc, epidemiologinja iz NIJZ.

Vladna govorka Maja Bratuša je uvodoma sporočila, da se bo vlada danes sešla na Brdu pri Kranju in bo pretresala ukrepe ter sprejela odločitve o nadaljnjih razmerah v državi in regijah. Dodala je, da je bilo v torek potrjenih največ okužb po 9. februarju. 

Eva Grilc, epidemiologinja iz NIJZ, je predstavila epidemiološke razmere v Sloveniji in v svetu. Poudarila je, da se razmere zaostrujejo v več državah. 

Štirinajstdnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev v državi je po najnovejših podatkih 531. Predstavila je tudi najverjetnejše vire okužbe. Kot je pojasnila v tretjini primerov lokacija okužbe ni znana, sledita prenos okužbe znotraj družine oziroma skupnega gospodinjstva ter na delovnem mestu. 

En odmerek cepiva je do 23. marca 2021 prejelo 191.217 prebivalcev, dva pa 104.563 oseb. 

NIJZ še naprej spremlja tudi število okužb pri otrocih, mladostnikih in pedagoškem kadru. Kot je dejala Grilčeva, je situacija v zadnjem tednu najbolj stabilna pri predšolskih skupinah, naraščajo pa številke okužb v osnovnih in srednjih šolah. "V osnovnih šolah predvsem na račun tretje triade," je dodala in pozvala k upoštevanju vseh veljavnih ukrepov in priporočil.

epidemija razmere nijz
Kaj zdaj berejo drugi