vestnik

V UKC Ljubljana prejeli pisni odstop Klokočovnika z mesta predstojnika oddelka

STA, 21. 8. 2019
Tit Kosir
Ljubljana - UKC Univerzitetni klinicni center zdravstvo bolniica zdravniki ilustracija FOTO: Tit Kosir Fotografija Tit Kosir
Aktualno

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so popoldne prejeli pisni odstop srčnega kirurga Tomislava Klokočovnika z mesta predstojnika oddelka za kirurgijo srca in ožilja, ne pa tudi njegove odpovedi, so pojasnili za STA. Na delovnem mestu sicer ni prisoten od februarja zaradi koriščenja dopusta, nadur in trenutno bolniškega staleža.

Februarja, po kritičnem pismu nekaterih kolegov z njegovega oddelka, je Klokočovnik napovedal, da se bo poslovil od dela v UKC, v začetku julija pa sodelovanje z beograjskim Inštitutom za kardiovaskularne bolezni Dedinje.

Po imenovanju Janez Poklukarja na čelo kliničnega centra je priznani srčni kirurg nato izrazil upanje, da bo z novim vodstvom uspel najti skupen jezik.

Tomislav Klokočovnik
STA
Tomislav Klokočovnik ni specialist za otroško srčno kirurgijo.


Že pred tem je Klokočovnik vodstvu ponudil več možnosti nadaljnjega sodelovanja. Ena od njih je bila sodelovanje z UKC kot pogodbeni delavec, ki bi opravljal najzahtevnejše operacije, ali ustanovitev oddelka za minimalno invazivno srčno kirurgijo, ki bi ga tudi vodil ter učil mlade kirurge in kirurge iz tujine, je pojasnil že pred časom.

Kot so pojasnili za STA, se je generalni direktor s Klokočovnikom srečal. A kot kaže, se niso uspeli dogovoriti. Radio Slovenija je danes namreč poročal, da je Klokočovnik v torek podal tako odstop kot pisno odpoved delovnega razmerja, a so v kliničnem centru za zdaj prejeli le slednjega. Po neuradnih informacijah bo kot vršilec dolžnosti vodenje oddelka prevzel Nikola Lakič.

Po poročanju radia naj bi se Klokočovnik trenutno nahajal v Bejrutu, kjer tamkajšnje kirurge uči svojo metodo zamenjave aortne zaklopke. Po navedbah kliničnega centra je Klokočovnik sicer bolniško odsoten.

V UKC medtem zagotavljajo, da med odsotnostjo Klokočovnika delo na programu poteka nemoteno, operacije pa opravlja ekipa osmih kirurgov. Na kliničnem oddelku za kirurgijo srca in ožilja so do konca julija letos opravili 392 operacij, v enakem obdobju lani pa 368 operacij, so pojasnili za STA.

ukc zdravniki odstop
Kaj zdaj berejo drugi