vestnik

V UKC Maribor za zdravljenje covidnih bolnikov prerazporedili 224 izvajalcev zdravstvene nege

STA, 17. 11. 2021
STA
Dodatno bo poklicno usposabljanje pri delodajalcu začelo 28 dijakov 4. letnika srednje zdravstvene šole.
Aktualno

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor so na oddelke za zdravljenje covida-19 prerazporedili 224 izvajalcev zdravstvene nege iz vseh ostalih njihovih oddelkov, so za STA povedali v UKC Maribor. Glede na sedanje potrebe in zagotavljanje novih posteljnih zmogljivosti bodo morali tja prerazporediti še dodaten kader.

Kot je pojasnila pomočnica direktorja UKC Maribor za področje zdravstvene nege Hilda Rezar, so v mariborski bolnišnici že doslej zelo dobro sodelovali z zdravstvenimi šolami in fakultetami ter so v delo vključevali študente in dijake.

Ti klinične vaje izvajajo po dogovorjenem urniku, ki ga pred študijskim letom pripravijo fakultete v dogovoru z kliničnim centrom. Dodatno bo poklicno usposabljanje pri delodajalcu začelo 28 dijakov 4. letnika srednje zdravstvene šole.

Po besedah Rezarjeve so zdravstvene domove prav tako že zaprosili za pomoč, trenutno pa jim je s primarne ravni na pomoč prišlo osem diplomiranih medicinskih sester in en tehnik zdravstvene nege. Kot je spomnila, je premeščanja kadra s primarne ravni določeno z odlokom vlade, pri čemer zdravstvenim domovom ni treba tedensko pošiljati seznamov svojih zaposlenih.

Danes sicer v UKC Maribor zdravijo 164 bolnikov s covidom-19, od tega jih je 44 na intenzivnem zdravljenju. Skupaj je tako enajst bolnikov manj kot dan prej, vendar pa sta na intenzivnem zdravljenju dva več. Povprečna starost bolnikov na navadnem oddelku znaša 70,7 let, na intenzivnem oddelku pa 66 let.

Vodstvo bolnišnice je v torek sprejelo tudi predstavnike Slovenske vojske, ki so jim v dogovoru z ministrstvom za zdravje ponudili pomoč pri obvladovanju trenutne krize. Med drugim jim bodo posodili osem monitorjev za spremljanje življenjskih funkcij bolnikov in pet dodatnih sodelavcev s področja zdravstvene nege.

koronavirus bolniki ukc vojska pomoč
Kaj zdaj berejo drugi