vestnik

V Ukrajini umrlo že 780 civilistov, med njimi 58 otrok in mladostnikov

STA, 17. 3. 2022
Revija Jana
Po ocenah ZN je najmanj 1250 ranjenih. Državo je zapustilo več kot tri milijone ljudi, večinoma žensk in otrok ter starejših, ki so za seboj pustili domove in pogosto tudi družinske člane, ne da bi vedeli, v kaj se podajajo
Aktualno

Visoki komisariat Združenih narodov za človekove pravice je od začetka ruske invazije na Ukrajino 24. februarja potrdil smrt 780 civilistov. Med njimi je bilo 58 otrok in mladostnikov, so danes sporočili iz urada. Prav tako je urad potrdil 1252 ranjenih civilistov. Skupno je sicer iz Ukrajine zbežalo že 3,7 milijona ljudi.

Visoka komisarka ZN za človekove pravice Michelle Bachelet je ponovno poudarila, da so dejanske številke zagotovo precej višje.

Sodelavci ZN namreč potrebujejo več dni, da preverijo podatke o mrtvih in ranjenih, Visoki komisariat pa objavlja le tiste podatke, ki jih je sam neodvisno preveril.

"Največ žrtev med civilnim prebivalstvom je bilo po uporabi eksplozivnega orožja dolgega dosega, vključno s težkim topništvom in raketometi ter raketnimi in zračnimi napadi," so sporočili iz urada.

ukrajina3 profimedia-0665929717
Profimedia
Vojna v Ukrajini divja že skoraj mesec dni.

Iz obleganega Mariupola zbežalo že 30 tisoč civilistov

Oblasti v ukrajinskem mestu Mariupolj so danes sporočile, da je iz obleganega mesta pobegnilo približno 30.000 ljudi, vendar ocenjujejo, da jih je v mestu še vedno več kot 350.000. Mariupolj je obkoljen z ruskimi silami in je bil med rusko invazijo deležen najhujšega bombardiranja, poročajo tuje tiskovne agencije.

Mariupoljska mestna uprava je na družbenem omrežju Telegram sporočila, da je "okoli 30.000 ljudi odšlo z lastnimi prevoznimi sredstvi". Dodali so, da je bilo v mestu uničenih "80 do 90 odstotkov stanovanjskih objektov".

Poljska, Ukrajina, Begunci
Reuters
Skupno je tako od začetka ruske invazije 24. februarja iz Ukrajine pobegnilo skoraj 3,7 milijona ljudi.

BBC in Reuters poročata o dolgih kolonah avtomobilov, ki se iz mesta odpravljajo proti severu, nekateri pa imajo na vetrobranskih steklih napise z besedo "otroci" v ruščini. Prebivalci Mariupolja so zaradi ruskega obstreljevanja že skoraj dva tedna ujeti brez ogrevanja, elektrike in tekoče vode.

Bombardirali zaklonišče v gledališču

Ruske sile so v sredo zvečer v obleganem Mariupolju bombardirale gledališče, kamor se je zateklo več kot 1000 ljudi, večinoma žensk in otrok. Napad je bil deležen ostrih obsodb, mestne oblasti pa so dodale, da število morebitnih žrtev še preiskujejo.

Ob tem so napad označili za "nameren in ciničen", Rusija pa je zanikala, da bi bilo gledališče tarča napada. Ruske bombe so sicer samo v Mariupolju že zadele več civilnih zgradb, vključno z bolnišnico, cerkvijo in neštetimi stanovanjskimi bloki, še navaja BBC.

zn ukrajina rusija vojna smrt
Kaj zdaj berejo drugi