vestnik

V večini zdravstvenih domov v Pomurju pričeli s cepljenji proti gripi

Ines Baler, 5. 11. 2019
Profimedia
Cepljenje proti gripi.
Aktualno

V ambulantah območnih izpostav Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in pri osebnih zdravnikih se je začelo cepljenje proti gripi.

Kot so sporočili iz NIJZ, je cepljenje priporočljivo za skupine prebivalstva, ki so izpostavljene večjemu tveganju za težji potek bolezni in nastanek zapletov zaradi gripe. V te skupine se uvrščajo starejši od 65 let, kronični bolniki, osebe z izrazito povečano telesno težo (ITM ≥ 40) in nosečnice. Predstavniki teh skupin so tudi upravičeni do brezplačnega cepljenja proti gripi, saj stroške krije Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Sicer pa cepljenje proti gripi stane 14 evrov. 

S cepljenjem so pričeli tudi v pomurskih zdravstvenih domovih. V Zdravstvenem domu Murska Sobota ga izvajajo v Dispanzerju za pljučne bolezni in tuberkulozo, ob torkih (od 17. do 18.45), sredah (od 13. do 14.45) in četrtkih (od 13. do 14.45). V Zdravstvenem domu Ljutomer s cepljenjem pričenjajo danes, izvajajo pa ga v ambulantah osebnih zdravnikov. V Zdravstvenem domu Gornja Radgona bodo cepljenje izvajali v naslednjih terminih: v četrtek, 7. 11. (od 13. do 17.), v ponedeljek, 11. 11. (od 13. do 17.) in v četrtek, 14. 11. (dopoldan do 12. ure). V Zdravstvenem domu Lendava so s cepljenjem pričeli včeraj, vsi, ki se želijo cepiti, pa se morajo naročiti pri osebnem zdravniku, ki jim bo tudi sporočil termin. Cepljenja pa sicer izvajajo tudi osebni zdravniki v zasebnih ambulantah in na zdravstvenih postajah. 

gripa, prehlad
Pixabay
sezona gripe v Sloveniji največkrat prične v drugi polovici decembra, največ zbolelih pa je proti koncu januarja in v prvi polovici februarja.

Kot še pravijo na NIJZ, se virusi gripe stalno spreminjajo, zato se spreminja tudi cepivo. To je vsako leto pripravljeno tako, da ščiti proti virusom, ki bodo predvidoma krožili v prihajajoči sezoni. "Svetovna zdravstvena organizacija je letos precej kasneje kot običajno določila sestavo cepiva proti gripi," pojasnjujejo in dodajajo, da se sezona gripe v Sloveniji največkrat prične v drugi polovici decembra, največ zbolelih pa je proti koncu januarja in v prvi polovici februarja. Zaščita se vzpostavi približno dva tedna po cepljenju. 

cepljenje-proti-gripi zdravstveni-domovi pomurje