vestnik

V Veliki Polani kuhali bujto repo. Čigava je bila najboljša?

Jože Gabor, 5. 8. 2022
Jože Gabor
Tekmovanje v kuhanju bujte repe.
Aktualno

V sklopu dogodkov Pomurskega poletnega festivala so v Veliki Polani enajstič organizirali tekmovanje v kuhanju bujte repe za zlato kihanico.

Med enajstimi ekipami, ki so sodelovale na tekmovanju v Prireditvenem centru Poljana so po oceni ocenjevalne komisije bili najboljši Izletniška kmetija Hadik, drugi so bili Moto klub Veterani Murska Sobota, tretji pa Kolesarski Klub Biciklin iz Velike Polane.

velika-polana, bujta-repa
Jože Gabor
Tekmovanje v kuhanju bujte repe.

Tradicionalno prekmursko jed je ocenjevala tričlanska komisija, kateri je predsedovala upokojena profesorica kuharstva na Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Radencih Zdenka Tompa. V komisiji sta bila še profesor gastronomije na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Radenci Dušan Zelko in Martina Roudi iz Thermal Resorta Lendava. Zdenka Tompa je povedala, da so bili člani komisije zelo zadovoljni z porcijami bujte repe, ki so jih poskusili. Vseh enajst vzorcev je bilo dobrih, kar dokazuje, da so bili v ekipah dejansko kuharji, ki so to jed že velikokrat pripravljali in je potem v njej uživalo veliko ljudi. Vzorci, ki so jih izbrali za najboljše in jih tudi nagradili, pa so bili res izvrstni. Ocenjevali so okus, vonj, gostoto in videz jedi. Zelo pomembno pri kuhanju ob kakovostnih sestavinah in kuharskem znanju in spretnosti pa je, da dodajo začimbe tako, da te z ostalimi sestavinami dajo res harmoničen okus. Veseli jo, da je bujta repa pogosteje na domačih mizah, lahko pa bi bila več v ponudbi prekmurskih gostišč. Pogosto so v ponudbi v gostilnah zraven še koline, vendar pa ni nujno. Če je v bujti repi dovolj mesa, je lahko tudi kot samostojna jed, enolončnica. Gre res za zelo kakovostno, bogato in okusno jed, na katero smo lahko Prekmurci ponosni.

velika-polana, bujta-repa
Jože Gabor
Tekmovanje v kuhanju bujte repe.

velika-polana, bujta-repa
Jože Gabor
Tekmovanje v kuhanju bujte repe.

Organizator tekmovanja v kuhanju bujte repe je bilo Društvo Štrk Slovenija iz Velike Polane, ki si že vrsto let prizadeva za promocijo te jedi na žlico. Leta 2013 so se z bujto repo uvrstili v Guinnessovo knjigo rekordov. Rekord so postavili, ko so skuhali veliko količino bujte repe v velikem kotlu: bilo je je 1089,5 kilogramov. Doslej nihče ni poskusil preseči ta rekord.

velika-polana, bujta-repa
Jože Gabor
Tekmovanje v kuhanju bujte repe.

velika-polana, bujta-repa
Jože Gabor
Tekmovanje v kuhanju bujte repe.