vestnik

V veljavi pravna podlaga za izdajo osebne izkaznice z biometričnimi podatki. Kaj vse ta prinaša?

Vestnik, STA, 7. 8. 2021
STA
Nove osebne izkaznice bodo po napovedih začeli izdajati v začetku prihodnjega leta.
Aktualno

Veljati je začel zakon o elektronski identifikaciji in storitvah zaupanja, ki bo skupaj z novelo zakona o osebni izkaznici omogočil izdajo elektronske osebne izkaznice z biometričnimi podatki. Nove osebne izkaznice, ki bodo lahko delovale tudi kot kartice zdravstvenega zavarovanja, bodo po napovedih začeli izdajati v začetku prihodnjega leta.

Zakon daje pravno podlago za vključitev elektronske identitete in digitalnega potrdila za elektronski podpis na novo osebno izkaznico. Na podlagi novele zakona o osebni izkaznici, ki že velja, uporabljati pa se začne decembra, bosta namreč na novi biometrični osebni izkaznici dve sredstvi elektronske identifikacije visoke in nizke ravni zanesljivosti. To bo državljanom omogočilo razpolaganje z elektronsko identiteto visoke stopnje zaupanja, poleg tega bo mogoče osebno izkaznico uporabiti tudi v postopkih, v katerih sedaj uporabljamo kartico zdravstvenega zavarovanja. Osebna izkaznica bo tudi nosilec digitalnega potrdila za elektronski podpis, ki bo omogočal elektronsko podpisovanje dokumentov.

Po sprejemu obeh zakonov v državnem zboru so minister za notranje zadeve Aleš Hojs, minister za javno upravo Boštjan Koritnik in generalna direktorica Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije Tatjana Mlakar že podpisali sporazum o sodelovanju na področju skupnega naročanja, izdelave in personalizacije osebnih izkaznic ter uporabe osebnih izkaznic za dokazovanje lastnosti zavarovane osebe v sistemu kartice zdravstvenega zavarovanja. Objavljeno je tudi že javno naročilo za izdelavo elektronskih osebnih izkaznic v obdobju desetih let.

Ocenjena skupna vrednost naročila je 48,89 milijona evrov brez DDV. Rok za oddajo ponudb pa se izteče 17. avgusta.

Predvideno je, da bodo elektronske osebne izkaznice z biometričnimi podatki in dodatnimi elementi za sodobno e-poslovanje začeli izdajati v začetku prihodnjega leta. S tem stare izkaznice ne bodo nehale veljati, izdaja novih pa bo predvidoma prinesla nekaj evrov višje stroške.

zakon dokument