vestnik

Od jutri v veljavi spremenjen pravilnik o zakonu o matičnem registru

Vestnik.si, STA, 26. 8. 2022
Pixabay
Ustavno sodišče je 8. julija sporočilo svojo odločitev, da je zakonodajna ureditev, po kateri lahko zakonsko zvezo skleneta le osebi različnega spola in da istospolna partnerja v formalni partnerski zvezi ne moreta skupaj posvojiti otroka, v neskladju z ustavno prepovedjo diskriminacije.
Aktualno

Spremembe pravilnika o izvrševanju zakona o matičnem registru, ki jih je notranje ministrstvo pripravilo po odločitvi ustavnega sodišča, da je zakonska zveza življenjska skupnost dveh oseb, bodo začele veljati jutri. Spremembe vključujejo tudi obrazca, ki sta prilagojena odločitvi sodišča. Istospolni pa so lahko v zakon vstopali že pred spremembami.

Gre za obrazca listina o sklenitvi zakonske zveze in izpisek iz matičnega registra o sklenjeni zakonski zvezi. Osebi, ki sklepata zakonsko zvezo, se lahko glede na spremembe odločita, da bosta na listini o sklenitvi zakonske zveze namesto kot mož oziroma žena opredeljena kot zakonca.

Ustavno sodišče je 8. julija sporočilo svojo odločitev, da je zakonodajna ureditev, po kateri lahko zakonsko zvezo skleneta le osebi različnega spola in da istospolna partnerja v formalni partnerski zvezi ne moreta skupaj posvojiti otroka, v neskladju z ustavno prepovedjo diskriminacije. DZ ima pol leta za odpravo neustavnosti, do sprememb zakonodaje pa velja, da je zakonska zveza življenjska skupnost dveh oseb ne glede na spol in da lahko istospolna partnerja, ki živita v partnerski zvezi, skupaj posvojita otroka pod enakimi pogoji kot zakonca.

Vlada je že pripravila predlog sprememb družinskega zakonika, ki sledi odločitvi ustavnega sodišča. Do začetka avgusta sta dva istospolna para že sklenila zakonsko zvezo. V veljavi pa ostajajo tudi partnerske zveze, ki so jih istospolni pari sklenili na podlagi zdaj veljavne zakonodaje in jih je bilo do začetka avgusta 347.

ministrstvo poroka homoseksualci ustavno sodišče