vestnik

V zadnjih 14 dnevih le 15 okužb v domovih za starejše, viden je tudi padec smrti

Vestnik, 10. 3. 2021
Pixabay
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju je nastopila namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager

Vladna govorka za covid-19 Maja Bratuša je na današnji novinarski konferenci dejala, da se država še vedno nahaja v oranžni fazi, popoldan pa se bo vlada seznanila z epidemiološkimi razmerami in sklenila, ali je treba katere veljavne ukrepe prilagoditi. Kot smo že poročali, je eden od kriterijev za rumeno fazo izpolnjen, od drugega pa smo precej oddaljeni. V bolnišnicah je 485 covidnih bolnikov, tedensko povprečje okužb pa je 728. Bratuša je dodala, da se v zadnjih dneh razmere počasi izboljšujejo v pomurski, posavski in primorsko-notranjski statistični regiji. 

Nuška Čakš Jager, namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ, pravi, da se situacija v svetu spreminja. V zadnjem tednu se beleži porast, predvsem na račun razmer v Evropi. Spomnila je, da bo jutri minilo eno leto od razglasitve pandemije in sedaj še ni znakov, da bi se ta prekinila. Intenzivirano območje okužb je opazno predvsem v centralni Evropi, največ primerov v zadnjih dveh tednih pa je bilo v Franciji, Italiji, Nemčiji in na Poljskem. Do 9. marca je bilo v Evropski uniji potrjenih več kot 23 milijonov pozitivnih primerov, v sedmem in osmem tednu tega leta pa je viden porast primerov v večini držav. 

Čakš Jagrova je še dodala, da je štirinajstdnevna incidenca na sto tisoč prebivalcev v Sloveniji 496 in počasi pada. Pri ugotavljanju najverjetnejše lokacije prenosa okužb je največ odgovorov takih, da ljudje ne vedo oziroma ne povedo, kje so se okužili, sledi pa okužba znotraj družine oziroma skupnega gospodinjstva. V zadnjih 14 dneh je bilo v domovih za starejše potrjenih le 15 okužb, večinoma pri tistih, ki so bili v domove na novo sprejeti iz domačega okolja ali pa je okužba vezana na hospitalizacijo v bolnišnici. Okužbe v domovih za starejše so razpršene po celi Sloveniji, številka o primerih pa je spodbudna. V populaciji je največ okužb v starostni skupini med 35 in 54 let, torej med delovno aktivno populacijo. Govornica je še povedala, da je viden tudi padec smrti, ki so povezane s covidom-19. 

nuška čakš jager
STA
Nuška Čakš Jager

Predstavila je tudi analizo, ki pripravlja skupina NIJZ in spremlja okužbe pri otrocih in mladostnikih ter pedagoškem kadru. Spremljali so razmere v obdobju enega tedna. Pravi, da je v povprečju trend med vrtčevskimi otroki stalen, delež pa je 1,72-odstoten. Nekoliko se poviša z vstopom v osnovne in srednje šole, kar je po besedah Čakš Jagrove normalno. Zaradi vračanja v šole je bilo pričakovano, da se bo število okužb povečalo, zato je vnovič opozorila na to, kako pomembni so higienski ukrepi v šolah. Delež okužb pri pedagoškem kadru je bil po vstopu v šolo v porastu, kar je tudi posledica takratnih hitrih testiranj, hkrati pa je krivulja stabilna.

nuška-čakš-jager epidemiološke-razmere
Kaj zdaj berejo drugi