vestnik

V ZD Murska Sobota od danes ambulanta Covid-19. Na koronavirus ne bodo več testirali vseh

Majda Horvat, 19. 3. 2020
Nataša Juhnov
Bolniki z znaki akutne okužbe dihal se obravnavajo, kot da so lahko okuženi.
Aktualno

Bolniki z znaki akutne okužbe dihal se obravnavajo, kot da so lahko okuženi. To je pomembno za zaščito zdravstvenih delavcev in preprečevanje širjenja okužbe.

Glede na stopnjevanje epidemije se spreminjajo navodila glede obravnave bolnikov. Brisi in diagnostično testiranje na Covid-19 se ne izvaja več pri bolnikih, ki nimajo znakov okužbe ali bolnikih z blagim potekom bolezni. Vsi bolniki z znaki akutne okužbe dihal se obravnavajo, kot da so lahko okuženi s SARS COV-2 virusom. Zato se mora v zdravstvenih domovih za obravnavo teh pacientov organizirati ločena pot obravnave, kjer se lahko zagotovi ustrezna zaščita zdravstvenih delavcev in ostali ukrepi za preprečevanje širjenja okužbe. Ločen in varen način obravnave pacientov z možno boleznijo Covid-19 se organizira v okviru tako imenovanih vstopnih ambulant za Covid-19.

Lokacija te ambulante je z današnjim dnem v ZD Murska Sobota v prostorih nekdanje patronažne službe, vhod do teh prostorov pa je s Kopališke ulice.

Ambulanta Covid-19 je odprta 24 ur in vse dni, namenjena pa je za vse bolnike iz območij, za katere so pristojni ZD Murska Sobota, ZD Ljutomer in ZD Gornja Radgona. ZD Lendava ima po novem svojo ambulanto Covid-19.

Kakšna je po novem obravnava bolnika v osnovnem zdravstvu?

Bolnik z znaki akutne okužbe dihal, ki ima ali nima vročine, pokliče izbranega zdravnika ali zdravnika, ki ga nadomešča po telefonu. Ta oceni zdravstveno stanje bolnika in presodi, ali bolnik lahko ostane v domači oskrbi. V tem primeru se mu odredi 14-dnevna samoizolacija in dodeli pravica do bolniške odsotnosti. Zdravnik ob tem bolnika usmeri na spletno stran, kjer so navedena navodila za preprečevanje okužbe v domačem okolju. Če bolnik ni sam sposoben pridobiti teh napotkov, ga zdravnik seznani z njimi po telefonu.

Če ocena bolnikovega stanja po telefonu ni možna, zdravnik bolnika napoti v najbližjo vstopno ambulanto za Covid-19. Zdravnik tu odloči, ali se izvede testiranje na Covid-19 in po rezultatu testa ponovno presodi o napotitvi domov ali v bolnišnico

Zdravstveni dom Murska Sobota ima od danes, 19. marca, poleg ambulante za Covid-19, tudi ambulanto za pregled pacientov brez znakov okužbe dihal. Ambulanta deluje v prostorih Splošne ambulante, na Grajski 24, Murska Sobota (pritličje, prostori nekdanje dežurne službe), od ponedeljka do petka od 7. do 19 ure za bolnike, iz območja za katerega je zadolžen ZD Murska Sobota. Še vedno pa deluje tudi dežurna ambulanta v urgentnem centru.

Z današnjim dnem bo na enak način vzpostavljena tudi nujna pediatrična oskrba.

zd-murska-sobota koronavirus nova-navodila