vestnik

V zraku 20-krat več cvetnega prahu kot lani 

Majda Horvat, 23. 4. 2018
Nataša Juhnov
Veliko ljudi trpi zdaj, ko vse cveti.
Aktualno

Lendavska merilna postaja cvetnega prahu meri visoke vrednosti cvetnega prahu breze, nato bodo cvetele trave in ambrozija. V Murski Soboti pa je presežena tudi vrednost ozona. 

Obremenitev zraka s cvetnim prahom breze je letos hitro narasla do visokih vrednosti. Tako je že 8. aprila merilna postaja, ki je nameščena v Lendavi, zabeležila zelo visoko obremenitev (1500 pelodnih zrn/m³), 11. aprila pa najvišjo obremenitev, ki je lanskoletno, po ocenah Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano presegla za 20-krat. Visoke obremenitve so trajale preko celega dneva in tudi ponoči, kar pomeni, da so zelo velike koncentracije cvetnega prahu posledica, ne le lokalnega cvetenja, ampak je cvetni prah veter prinašal še od drugod.

Bolniki s hudimi simptomi

Alergijski bolniki imajo zaradi tega hude težave, opozarja zdravnik za pljučne bolezni in alergijo dr. Anton Lopert. Zdaj tisti, ki so preobčutljivi na brezo, kasneje pa bodo težave imeli preobčutljivi na trave in ambrozijo. In prav območje Lendave je po razširjenosti ambrozije najverjetneje med najbolj obremenjenimi regijami v Evropi.


Preobčutljivost se kaže tako z nosnimi kot očesnimi simptomi, pri tistih, ki imajo še astmo pa se pojavlja še težje dihanje, piskanje v pljučih in kašelj. Dr. Lopert zato svetuje redno uporabo protialergijskih zdravil, predvsem nosnih pršil, pa tudi antihistaminikov v obliki tablet in očesnih kapljicah, pri alergijskih bolnikih z astmo pa tudi redno uporabopršilnikov za zdravljenje astme.

Presežena mejna vrednost ozona

Z obdobjem sončnega vremena pa so se dvignile tudi vrednosti obremenjenosti zraka z ozonom. Včeraj je bila v Murski Soboti izmerjena druga najvišja maksimalna osemurna vrednost ozona v Sloveniji, (133 μg/m³) in je presegla mejno vrednost, ki je 120 μg/m³. Opozorilna vrednost za ozon je 180 µg/m³za enourno povprečje, alarmna vrednost za enourno povprečje paje 240 µg/m³.
Nataša Juhnov
Lepo je, vendar ne za ljudi, ki so preobčutljivi na cvetni prah. 
alergije cvetni prah