vestnik

Vadba za najpogumnejše 

BESEDILO Adriana Gašpar, 27. 3. 2018
Adriana Gašpar
Robert Kocen ima licenco za osebnega trenerja že približno pet let. 
Aktualno

Crossfit je visoko intenzivna vadba, s katero utrdimo celo telo. Zgolj vadba ni dovolj, pomembna je tudi prehrana.

Popolna postava je nekaj, kar si želi večina Zemljanov, a veliko manj je tistih, ki jo zares tudi dosežejo. Če pa jo že dosežejo, pa je spet vprašanje, ali jo lahko tudi za vedno vzdržujejo. Ljudje smo namreč zelo različna bitja, medtem ko eni lahko pojedo, kar želijo, pa se to ne bo nikjer poznalo, se spet drugim zdi, da hrane tudi pogledati ne smejo, da se jim ne bi že nabral dodaten kilogram. Neko zlato pravilo, ne toliko za popolno postavo, vsekakor pa za zdravo telo, je uravnotežena prehrana v kombinaciji s telesno vadbo. Kakšno vadbo izberemo, pa je odvisno od vsakega posameznika. Zdaj imamo v Pomurju prvič na voljo tudi vadbo Crossfit.
Kaj je Crossfit
Crossfit je visoko intenzivna vadba, ki je v zadnjih letih prišla iz Združenih držav Amerike. Je funkcionalna vadba, kjer na vsakem treningu dela celo telo, saj je kombinacija kompleksnejših vaj. "Vključimo vaje zgornjega in spodnjega dela telesa, poleg tega je zelo kondicijska," pripoveduje trener crossfita Robert Kocen, ki je prvi v Pomurju začel z organizirano vadbo crossfita. "Veliko vaj temelji na lastni teži, uporabljamo pa tudi rekvizite. Na primer t. i. kettlebelle oziroma uteži v obliki grelnika vode, kolebnice, dodatne uteži, palice, tudi kletke. Kletke so železno ogrodje na katerem vadimo vzgibe," pripoveduje Robert, sicer diplomirani ekonimist, ki približno tri leta dela kot osebni trener na fitnesu in vodja skupinskih vadb. Crossfit ga je navdušil pred dvema letoma, ker je veliko bolj razgiban kot fitnes. "Ker delam v Spartacusu kot osebni trener, so me prosili, če bi imel še skupinske vadbe in tako se je začela zgodba crossfita v Murski Soboti," pravi Robert.

Na bolj moški vadbi, v glavnem ženske

Na vprašanje, kako ljudje poznajo to vadbo, Robert odgovarja, da jo ljudje pravzaprav šele spoznavajo: "Bil sem prepričan, da bodo na to vadbo v glavnem hodili moški, saj je to precej intenzivna vadba. Ampak sem se uštel, saj moški ne zaupajo skupinskim vadbam, niso tako vodljivi. Ego pri tem igra veliko vlogo, saj menijo, da znajo vse sami in lahko vse sami opravijo, kar pa ni res," pravi Robert. Tako so na treningih, ki ima zaradi velikega zanimanja že po dva termina, v glavnem ženske. Tudi če so vmes moški iz zanimanja prišli na trening ali dva, ni nihče vztrajal. Na vadbah je največ deset oseb, saj se v nasprotnem primeru ne more vsem kakovostno posvetiti oziroma njihovega dela nadzorovati. Vadba je zdaj nekoliko prilagojena ženskam, manj je vaj za moč rok in ramenskega obroča in več vaj za noge in trebušne mišice. "Ženske so zelo pridne, veliko vadijo in se trudijo, tako da sem zelo zadovoljen," svoje udeleženske vadbe pohvali Robert.

Zgolj vadba ni dovolj, pomembna je tudi prehrana

"Pri preoblikovanju telesa ima pravilna, zdrava in raznolika prehrana veliko vlogo," pravi Robert, čeprav on pri crossfitu vadečim ne predpisuje posebne prehrane. "Vsak je prišel za sebe sem, da se razgiba, sprosti in odmisli stres. Če se bo pa kdo želel zares lotiti preoblikovanja telesa, pa mu lahko tudi s prehrano svetujem," pravi Robert.
Sicer moraš biti za vadbo crossfit zdrav in nepoškodovan, saj je, kot rečeno, visoko intenzivna, je pa res, da lahko tempo vadbe vedno prilagajaš svojim zmožnostim.
Kaj zdaj berejo drugi