vestnik

Varis gradi, primanjkuje pa jim delavcev

Majda Horvat, 1. 7. 2018
Nataša Juhnov
Varis Lendava bo denar za novo naložbo zagotovil sam, delno z najemom posojila. 
Aktualno

Lansko leto poslovno uspešnejše od predhodnega, zaradi zamikov pri gradnji naročeno zdaj delajo na zalogo

Podjetje Varis je že konec lanskega leta imelo sklenjene pogodbe za izdelavo približno štiri tisoč dokončanih kopalnic, kar bi jim zagotavljalo polno zasedenost proizvodnih zmogljivosti do konca letošnjega leta. Zaradi dolgotrajnega slabega vremena in ostale problematike na gradbiščih se je izvedba nekaterih gradbenih projektov zamaknila oziroma so jih investitorji preložili, tako da v prvi polovici leta proizvodnja ni bila zasedena tako, kot so v podjetju načrtovali. Zaradi že sklenjenih pogodb so se odločili za izvedbo naročil na zalogo do tiste mere izdelave, ki je možna. Ker je podjetje zadnji dve leti zelo dobro poslovalo, jim takšno stanje zdaj ne povzroča večjih težav. Lani so namreč ustvarili 21,3 milijona evrov prihodka, torej še več kot so jih imeli v rekordnem letu 2016, ko so prihodki znašali 18,6 milijona evrov, ti pa so se v primerjavi s predhodnim letom več kot podvojili. »Zdaj pa že iščemo naročila za leto 2019 in smo nekaj pogodb že tudi podpisali,« je povedala Sabina Sobočan, direktorica podjetja Varis. Kajti, kot pričakuje, bo gradbeništvo zagotovo raslo letos in še v letu 2019, težko pa napove, kaj se bo dogajalo v letu 2020 in v prihodnje, saj se vrstijo napovedi o rahlem trendu upadanja.

Naložba vredna 1,5 milijona evrov

Zaradi nastale situacije in potrebe po skladiščenju kopalnic je podjetje Varis na dveh lokacijah v Lendavi najelo prostore, tako da na enem mestu skladiščijo dokončane kopalnice in na drugem te v surovem stanju. Na težave s pomanjkanjem prostora pa vpliva tudi gradnja razvojno-logističnega centra. Vrednost naložbe znaša 1,5 milijona evrov, projekt pa so prijavili tudi na razpis po pomurskem zakonu, vendar z vlogo niso uspeli. Denar bodo tako v celoti zagotovili iz lastnih virov oziroma delno z najemom posojila.


bb3f01e4990b83dc89e29cbd8a42ca4f
Nataša Juhnov
»Že iščemo naročila za leto 2019 in smo nekaj pogodb že tudi podpisali,« pravi Sabina Sobočan.


Ob tej naložbi pa načrtujejo še obnovo starega dela proizvodnih prostorov, kar pa bo imelo za posledico spremembo proizvodnega procesa, zato morajo čas izvedbe skrbneje načrtovati. »Razvijamo pa tudi nov produkt za modularno gradnjo, katerega osnovni material je les, opremljen pa bo s pametno tehnologijo. Načrtujemo, da bi projekt dokončali in že tudi izdelali prvi prototip do konca meseca julija. Naši kupci, ki vedo, kaj razvijamo, že povprašujejo po njem. Za proizvodnjo teh modulov bomo torej prihodnje leto potrebovali več mizarjev, monterjev in seveda prostor za proizvodnjo,« je napovedala Sobočanova. Gre za izdelek, ki je plod znanja razvojne skupine, ki deluje v podjetju, skupaj s tujim partnerjem.

Obmejna lega kot prednost

V času velikega pomanjkanja delovne sile, še posebej za delo v gradbeništvu, je obmejni položaj s Hrvaško in Madžarsko pomembna prednost za podjetje. To ugotavlja tudi Sobočanova. Splošna gospodarska rast in pospešena stanovanjska gradnja v zadnjih dveh letih sta skokovito povečali obseg dela, zaradi česar so v podjetju tudi pospešeno zaposlovali. Lani so na novo zaposlili 80 delavcev različnih profilov in letos še 30, ti pa prihajajo na delo v Lendavo tudi iz Hrvaške in Madžarske. V celotni skupini Varis je zdaj zaposlenih 253 delavcev, potrebe po delavcih pa so še vedno velike. »Takoj bi zaposlili pet keramičarjev, pet monterjev, tri do pet zidarjev, približno pet pleskarjev, dva elektroinštalaterja, dva varilca ter od pet do deset delavcev brez poklica za delo v betonarni,« je povedala Sobočanova.
Konec junija se iztečejo omejitve glede zaposlovanja hrvaških delavcev v Sloveniji. To bo imelo zelo pozitivne učinke, ugotavlja Sobočanova, saj bodo s prostim pretokom delovne sile odpadli zdajšnji dolgotrajni postopki, ki so jih morali opraviti, preden so sploh lahko zaposlili hrvaškega delavca. »Že zdaj prejemamo veliko število vlog iskalcev zaposlitve iz Hrvaške, zaradi znanih omejitev pri zaposlovanju pa so doslej delo iskali pri nas predvsem delavci za delo v proizvodnji. Prepričana sem, da bomo v prihodnje postali zanimivi tudi za višje izobražen kader, na primer za inženirje, projektante, komercialiste in druge,« je povedala direktorica družbe Varis.
varis Sabina Sobočan