vestnik

Varnost in zdravje pri delu lahko reši življenja

Vestnik, STA, 28. 4. 2020
Pixabay
Danes zaznamujemo dan varovanja zdravja pri delu.
Aktualno

Današnji svetovni dan varnosti in zdravja pri delu bo potekal pod geslom Ustavimo pandemijo - varnost in zdravje pri delu lahko reši življenja. Mednarodna organizacija dela poziva k sprejetju posebnih ukrepov za varovanje zdravja milijonov, ki delajo v zdravstvu in na drugih področjih ter vsak dan tvegajo življenja, da pomagajo drugim.

Predstojnica kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa pri Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana Metoda Dodič Fikfak je poudarila, da si "nikakor ne moremo privoščiti okužb v podjetju, ker bi bila proizvodnja nato ustavljena za dlje časa". Vračanje na delo po epidemiji bo po njeni oceni predstavljalo večje tveganje. Nevarnost namreč ni mimo, varno obnašanje pa mora ostati na visoki ravni, celo višji kot do zdaj. V organizacijah nas bo zdaj spet več in želeli bomo doseči normativ, čeprav bo to zaradi vseh ukrepov veliko težje. Glavni izziv bo torej spoštovanje ocene tveganja, ki jo delodajalci v Sloveniji delajo že več kot 20 let, je izpostavila.

Metoda Dodič Fikfak
Arhiv
Metoda Dodič Fikfak

Zbornica varnosti in zdravja pri delu pa se ob tem sprašuje, ali so v izjavi o varnosti z oceno tveganja identificirana tveganja in opredeljeni ukrepi za preprečitev in širjenje okužb z virusi, kot je novi koronavirus, in druga tveganja, ki so posledica aktualne epidemije. V prihodnje bo treba po oceni zbornice po potrebi spremeniti sprejete izjave o varnosti z oceno tveganja, da bi lahko zagotovili ustrezno raven varnosti in zdravja na delovnem mestu.

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije pa ob svetovnem dnevu med drugim ministra za zdravje Tomaža Gantarja poziva k pripravi predloga zakona že v letošnjem letu, po katerem bi bili izvajalci medicine dela finančno neodvisni od delodajalcev. Dejavnost izvajalcev na področju medicine dela bi moral financirati izvajalec obveznega zdravstvenega zavarovanja za primer poškodbe pri delu in poklicne bolezni, menijo v zvezi.

varnost pri delu
Pixabay
Danes zaznamujemo svetovni dan varnosti in zdravja pri delu.

Svetovni dan varnosti in zdravja pri delu, 28. april, je v letu 2003 razglasila Mednarodna organizacija dela (ILO), da svetovno javnost opozori na obseg problema varnosti in zdravja pri delu ter spodbudi prizadevanja za več varnostne in zdravstvene kulture. Mednarodna konferenca svobodnih sindikatov pa je leta 1996 uvedla 28. april tudi kot svetovni dan spomina na umrle in poškodovane delavce.

varnost zdravje dan