vestnik

Včasih kakšen vbod ne gre, kot bi si želele

A. Nana Rituper Rodež, 27. 10. 2019
Gorazd Rituper
Ženske se srečujejo ob ponedeljkih v prostorih tišinske šole in vezejo, slikajo na svilo, šivajo, predvsem pa se družijo. Fotografija Gorazd Rituper
Aktualno

Vsako leto se naučijo kaj novega iz bogate dediščine ročnega ustvarjanja – »Če ne grem, se mi zdi, kot da nekaj zamujam«

Ponedeljkovi večeri so za marsikatero žensko iz Občine Tišina in tudi od drugod namenjeni obiskovanju študijskega krožka Tišina, kjer se že 25 let posvečajo različnemu ročnemu ustvarjanju, vezenju, čipkam, tradicionalnim ročnim delom in domačim obrtem, izdelovale so igrače iz naravnih materialov, ustvarjale modne dodatke, se poigravale z različnimi motivi in še čim. Idej jim, kot pravijo ustvarjalke, nikoli ne zmanjka. Vsako leto se iz bogate dediščine starih znanj ročnega ustvarjanja želijo naučiti česa novega.

Krožek, ki deluje v okviru Ljudske univerze Murska Sobota in pod strokovnim vodstvom Andragoškega centra, je doslej obiskovalo 33 udeleženk, nekatere že od začetka. Moških jim še ni uspelo pritegniti k ročnemu delu, zato pa ti z veseljem pomagajo pri razstavah ali kakšnih drugih dogodkih. Krožek se financira s pomočjo ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter Občine Tišina, vsa leta pa ga vodi mentorica Mihaela Flisar. »Rdeča nit delovanja našega krožka je iskanje, ohranjanje naravne in kulturne dediščine, prenašanje veščin in znanj na mlajše generacije in tudi druge ter skrb za osebno rast, saj pri sebi odkrivajo tudi nove talente in spretnosti,« pravi Flisarjeva. Različne teme in dejavnosti, ki so se jim doslej posvečale, so razdelile v štiri vsebinske sklope: dediščina, uporabnost odpadkov in kroženje snovi v naravi, utrjevanje osebnosti z ročnimi deli ter potrpljenje za vrhunski izdelek.

KrozekTisina (2)
A. Nana Rituper Rodež
Irena Stolnik, članica krožka, in mentorica Mihaela Flisar, ki študijski krožek Tišina vodi vsa leta. Fotografija A. Nana Rituper Rodež

Ustvarjajo iz naravnih materialov, ki jih najdejo v okolici in so jih uporabljali že naši predniki, ter se učijo veščin, ki so bile nekoč del vsakdana, zdaj pa že tonejo v pozabo. Tudi kakšne nove materiale in tehnike spoznavajo in uporabljajo. Gre za krožek, kjer se ob svojem delu in ustvarjanju ves čas učijo druga od druge, si pomagajo s strokovno literaturo, po potrebi pa povabijo še zunanje sodelavce, da jih naučijo kake veščine. »Tu smo vsi učitelji in vsi učenci,« pove Flisarjeva.

Irena Stolnik, udeleženka, ki je izpustila le eno leto skupnega ustvarjanja, nam je povedala: »Naše druženje ob ponedeljkih nam veliko pomeni, to je priložnost, da ob delu tudi malo poklepetamo o tem, kaj se nam je dogajalo prejšnji teden, kako nam je šlo vezenje ali šivanje ali kar pač počnemo, da se med delom tudi smejimo, jezimo, če kakšen vbod ne gre, kot bi želele … Vedno je zanimivo in če te kak ponedeljek ni, imaš občutek, kot da si nekaj zamudil. Skupaj praznujemo tudi rojstne dneve, se posladkamo, nazdravimo in si zapojemo. Ne morem si predstavljati, da katere ne bi bilo. Če katera ne pride, se že sprašujemo, kaj je z njo. To je pristno druženje in prijateljstvo, je skrb druge za drugo.« Poleg izobraževanja in učenja je eden od pomembnejših ciljev tega krožka ravno druženje, beg pred osamljenostjo, doda Flisarjeva.


Dober občutek, ko vidiš, kaj si ustvaril
V prostorih Osnovne šole Tišina delujejo od novembra do maja in v tem času nastane veliko zanimivih izdelkov, ki jih prikažejo na razstavah. Doslej so pripravile 26 razstav, prvo leto kar dve. Posebno čudovit občutek je preplavil udeleženke, ko so izdelale 62 punčk iz cunj in zbirale prispevke za cepljenje otrok v Afriki. Drugače pa izdelke, ustvarjene v krožku, hranijo doma ali jih ob različnih priložnostih podarijo domačim, prijateljem in znancem. Stolnikova pove: »Ne gre toliko za to, da naredimo zelo veliko izdelkov, čeprav so nekatere zelo spretne, pomembno nam je, da se nekaj naučimo in da si dokažemo, da zmoremo. Dober je občutek, ko vidiš, kaj si sam naredil.«

Ob ustvarjanju se vsako leto zberejo tudi v oktobru ter se posvetijo pripravljanju jedi in spoznavanju novih okusov. Vključujejo se tudi v aktivnosti lokalnega okolja in sodelujejo z drugimi društvi in organizacijami, v sklopu krožka pa najdejo čas tudi za spoznavanje svojega kraja, domačih obrti in tradicije, na končnem izletu pa potujejo po različnih krajih Slovenije. Najraje obiščejo manj znane turistične kraje, kjer odkrivajo pomembne kulturne in naravne znamenitosti, njihovo dediščino in dobivajo ideje za svoje nadaljnje delo.

Ob 20-letnici krožka so izdale knjigo Dela in dosežki študijskega krožka Tišina in podrobneje predstavile svojo ustvarjalnost in tudi dediščino tega prostora. Za svoje uspešno delo in vztrajnost so kot skupina ali njihova mentorica prejele mnoga priznanja na lokalnem in državnem nivoju, med drugim so se uvrstile med znamenja trajnosti, najbolj pa so ponosne na priznanje Andragoškega centra Slovenije iz leta 2005 za izjemne učne uspehe in bogatitev lastnega znanja.

ročno-ustvarjanje pomurci
Kaj zdaj berejo drugi