vestnik

Več kot le zbledele slike preteklosti

A. Nana Rituper Rodež, 10. 1. 2021
Arhiv Galerija -Muzej Lendava
V Galeriji - Muzeju Lendava zbirajo stare fotografije iz osebnih in družinskih arhivov, da bi nastala monografija in skupna zgodba Lendavčanov. Foto Arhiv Galerije - Muzeja Lendava
Aktualno

Iz zbranih fotografij bodo naredili skupno zgodbo Lendavčanov – Odkrivali bodo poseben šarm mesta

Preden stare fotografije povsem zbledijo ali zbledi spomin na ljudi, dogodke in kraje, ki so na njih, so se v Lendavi odločili, da izdajo skupen album starih fotografij in z njegovo pomočjo povzamejo zgodbo mesta in ljudi, ki so tukaj živeli ali še živijo. Na pobudo Občine Lendava in Galerije - Muzeja Lendava (GML) vabijo meščane, da za ta namen poiščejo stare fotografije iz svojih osebnih in družinskih arhivov, ki govorijo njihovo zgodbo ali zgodbo širše skupnosti in mesta. Najbolj zanimive in zgovorne fotografije bi zbrali v monografiji, ki bo zanimiva tako za domačine kot za vse, ki so kakor koli povezani z Lendavo, pravi vodja projekta, višji kustos Zoltan Lendvai Kepe.

Lendava ima glede na svojo velikost izjemno kulturno dediščino ter bogato in razgibano preteklost, tu se prepletajo raznoliki jeziki, vere, narodnosti in kulturna ozadja. »To, kar živimo Lendavčani, je sestavljeno iz plasti bogate preteklosti, ki je nekakšna zgoščena različica srednje Evrope. Biti Lendavčan ne pomeni le geografske pripadnosti, temveč mnogo več, gre za poseben odnos do življenja, mentaliteto, zaznamovano z vizualno pripadnostjo vinorodnim gričem in arteriji Glavne ulice. Poseben šarm tega mesta, skrivnostne, a pomenljive sence preteklosti, so ovekovečili že mnogi umetniki, a resnično žlahtnost ji dajemo ljudje, ki tukaj živimo. Pa tudi tisti, ki jih več ni. Prav te barvite trenutke in lokacije, ujete na večinoma črno-belih fotografijah, bi želeli zajeti v knjigi, fotomonografiji Lendave,« pove Kepe.

Se še spomniš, ko …

Želijo pridobiti vsebinsko različne fotografije, na katerih so vsakdanji ali priložnostni dogodki, različna slavja, druženja in družabnosti, zanimivosti in nenavadnosti, stavbe in lokacije, ki ne obstajajo več, dejavnosti in poklici, ki so zamrli, pa tudi fotografije mesta, ulic, trgov, krajev, dvorišč ter različnih ambientov, ki so spremenili svojo podobo, fotografije različnih ljudi, znancev z ulic, pomembnih meščanov, mestnih posebnežev, ki jih poznajo ali so jih nekoč srečevali na cesti. »Želimo zajeti vse tisto, kar tolikokrat pripovedujemo v vsakdanjih zgodbah, ki se vse začnejo Se spomniš, ko … ali Nekoč je tam ….« Gre za pomembno kulturno dediščino Lendave, dodana vrednost pa je, da nam pove več o preteklosti tega mesta, doda. Fotografije na neki način ohranjajo in nam razkrivajo številne podrobnosti, ki jih ne bi poznali, če se fotografije ne bi ohranile. Ni pa pomembno le to, kar je v ospredju fotografij, ampak tudi to, kar je v ozadju, in to, ali vedo ljudje o tem povedati še kaj več.



Skupna zgodba Lendavčanov

»Iz zbranih fotografij bomo naredili skupno zgodbo Lendavčanov, knjigo, ki postane naša skupna vrednota. S tem preprečimo, da bi se izgubil spomin, kajti veliko se je spremenilo in prav je, da tiste, ki se še spomnijo, spodbudimo k pripovedovanju o nekdanjih ulicah, objektih, tovarnah, trgovinah, gostinskih lokalih, družinah, dogajanju in ljudeh. Na fotografijah pa bodo gotovo prepoznali sorodnike, prijatelje, znance, someščane, ki so posedali na vrtu gostišča Krona, drsali na zaledenelih površinah v mestu, se kopali v Črncu, kupovali in imeli opravke pri Lutarju, v mesnici, pri urarju, fotografu, frizerju, prodajalni koles, železnini, na tržnici, igrali tenis, se zabavali in družili v dvorani Nafte,« opisuje Kepe.

Pomembno je tudi, da se poleg tega, kdo je na fotografiji, kje, kdaj in ob kateri priložnosti je nastala, pridobijo podatki, kdo jo je posnel, in še drugi, ki lahko dopolnijo skupno zgodbo. Fotografije bodo v Galeriji - Muzeju Lendava skenirali, o njih vse zapisali ter kopijo shranili v svoj arhiv, originale pa vrnili lastnikom. Iz zbranih fotografij bodo naredili izbor, ki bo prišel prav pri nastajanju monografije. Načrtujejo, da bi monografija fotografij o Lendavi in Lendavčanih izšla jeseni.

lendava fotografija zgodovina
Kaj zdaj berejo drugi