vestnik

Večina najdb, ki so jih našli vzdolž daljnovoda, je iz rimske dobe

I. B., 3. 2. 2021
Jernej Umek
Tak je pogled na zbiralnik vode, ki so ga arheologi odkrili na lendavskem koncu med izkopavanji vzdolž daljnovoda Cirkovce–Pince.
Aktualno

Na območju lendavske občine odkrili manjša naselja z zemljankami ali polzemljankami

Pred gradnjo 80,5 kilometra dolgega daljnovoda Cirkovce–Pince, ki bo potekal skozi občine Kidričevo, Videm, Markovci, Gorišnica, Ormož, Ljutomer, Beltinci, Črenšovci, Velika Polana in Lendava, so svoje delo opravili arheologi. Zavod za varstvo kulturne dediščine je določil 31 lokacij za arheološke raziskave vzdolž trase, za to pa je bilo namenjenih 1,6 milijona evrov. Raziskave so potekale v več fazah. Sprva so bila stojna mesta daljnovodnih stebrov raziskana površinsko, tam, kjer je bilo odkrito človeško delovanje v arheoloških obdobjih, pa so opravili še zaščitna izkopavanja. Arheološka izkopavanja so potekala na območju občin Lendava, Ljutomer in Ormož, strokovnjaki pa so naleteli na nekaj zanimivih najdb iz različnih obdobij.

Izkopavanja so potekala novembra in decembra lani, izdelana pa so že prva poročila. Na lendavskem koncu so raziskavo opravili v Dolini pri Lendavi, na arheološkem območju Trnovc, ter v Pincah, v prazgodovinski naselbini Pod Grunti. Raziskavo sta izvedla arheologa Primož Predan in Grega Čakš, strokovni nadzor pa je opravil Andrej Magdič, višji konservator mariborske območne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Arheologi so na 4800 kvadratnih metrih odkrili manjša naselja z več bivanjskimi objekti v obliki zemljank ali polzemljank, manjšimi enostavnejšimi objekti, kurišči, vodnjakom ter jarki.

arheološka izkopavanja, Lendava
Jernej Umek
Arheologi so na 4800 kvadratnih metrih odkrili manjša naselja z več bivanjskimi objekti v obliki zemljank ali polzemljank, manjšimi enostavnejšimi objekti, kurišči, vodnjakom ter jarki.

Iz prvega poročila izhaja, da so bili objekti zgrajeni iz lesa, za izolacijo pa sta bila uporabljena glina in trs. Arheologi sklepajo, da je bila celotna površina raziskovanja v preteklosti naseljena. »Gradivo, ki smo ga odkrili, je moč uvrstiti v različna obdobja, vendar glavnina najdb sodi v rimsko dobo z vplivom prazgodovinskega obdobja ter v latensko obdobje,« so zapisali. V rimsko obdobje so umestili objekte, grajene v stojkasti tehniki. Stojke so manjše jame za kole, na vsakem od treh raziskovanih krajev pa so jih našteli čez sto. Raziskovalci so v poročilu posebej omenili tudi dva jarka, ki sta potekala v smeri severozahod–jugovzhod, vsebovala pa sta gradbeni material iz rimskega obdobja. »Oba jarka bi opredelili kot vodni koriti, ki sta ločili močvirnato območje na severu od nekoliko bolj suhega dela terena, ki je bilo na jugu.« 


Trenutno poteka obdelava najdb, strokovno poročilo pa naj bi bilo končano do izteka tega leta.

Izredna tehnična dediščina
Na zanimivo odkritje so naleteli v naselju Stanovno v Občini Ormož. Na lokaciji izkopavanj so odkrili del obsežne rimskodobne peči, zato so območje izkopa razširili in zajeli celoten tloris peči. Ta je velika približno štiri krat osem metrov. »Ostanki peči ležijo tik pod ornico, zato je bil njen zgornji del v preteklosti uničen. Ohranjeni so predvsem kurilni kanali v spodnjem delu peči, po katerih so peč segrevali, tako da so se vroči plini prek rešeta dvigovali v notranjost peči,« so pojasnili raziskovalci. Odkritje peči je po njihovem mnenju pomembno predvsem z vidika civilizacijskega razvoja v času rimskega cesarstva. »Peč priča o izrednem tehničnem znanju rimskodobnih prebivalcev, kakršnega po propadu rimske države v 5. stoletju v našem prostoru ni bilo več mogoče zaslediti vse do industrijske revolucije v 19. stoletju. Peč torej pomeni izredno tehnično dediščino,« so še zapisali.

arheološke-izkopanine lendava
Kaj zdaj berejo drugi