vestnik

Večina pomurskih vinogradnikov bo grozdje obrala do 15. oktobra

Damjana Nemeš, 24. 9. 2021
Nataša Juhnov
Čeprav je vegetacija nekoliko zamujala, maj je bil precej hladen in moker, je narava junija in julija nadomestila zaostanek.
Aktualno

Tudi v Pomurju se je začela trgatev, saj je grozdje že dovolj zrelo in ima v sebi pravšnjo količino sladkorja. Čeprav je vegetacija nekoliko zamujala, maj je bil precej hladen in moker, je narava junija in julija nadomestila zaostanek.

»Lahko rečemo, da je zdravstveno stanje grozdja letos zelo dobro. V posameznih vinogradih se sicer povečuje izpad letine zaradi zlate trsne rumenice, predvsem pri sorti šardone, prav tako prihaja do propada trsov zaradi kapi. To se dogaja predvsem v vinogradih, kjer niso bili izvedeni preventivni in kurativni ukrepi oskrbe,« pove Ernest Novak, specialist za vinogradništvo, sadjarstvo in vinarstvo pri Kmetijsko-gozdarskem zavodu (KGZ) Murska Sobota.


Trgatev grozdja za peneča se vina se je po besedah Novaka v Pomurju začela že drugi teden septembra, prav tako se že obirajo rane sorte, kot so radgonska ranina, rizvanec in muškat ottonel. Idealno vreme za dozorevanje v prvi polovici septembra, nižje temperature ponoči in sonce čez dan so dvignili nivo sladkorja v grozdju, zato je sedaj optimalen čas za trgatev srednje poznih sort grozdja, kot so beli in sivi pinot, šardone, kerner, sovinjon, traminec, rumeni muškat, prav tako za trgatev modrega pinota in modre frankinje, je še dejal Novak. »Za pozne sorte, kot so laški in renski rizling ter šipon, je treba za dosego od 10,5 do 11,5 volumenskega odstotka alkoholne stopnje in dviga sladkorne stopnje počakati še kakšen teden dni.« 

d3d50312394a94799b73e7df6573a031
Nataša Juhnov
Od leta 2017 so se tudi v Pomurju površine vinogradov zmanjšale za 10 do 15 odstotkov.

Letošnje grozdje je za vinogradnike in vinarje dobra podlaga za pridelavo vrhunskih vin, vendar je treba po besedah strokovnjaka za vinogradništvo in vinarstvo s trgatvijo počakati toliko, da bo sladkorna stopnja blizu 100 oekslov, kar bo omogočilo od 12 do 13 volumenskih odstotkov alkohola. »Če ne bo kakšnih večjih omejitvenih ukrepov, bo večina trgatev končanih do 15. oktobra, nekateri pa bodo takrat že imeli v kleteh mlado vino letnika 2021.«

Težave s prodajo grozdja se vlečejo že več let, slabe so tudi odkupne cene pridelka, kar po oceni Ernesta Novaka povzroča krčenje vinogradov. Od leta 2017 so se tudi v Pomurju površine vinogradov zmanjšale za 10 do 15 odstotkov. V register pridelovalcev grozdja in vina v Sloveniji je letos vpisanih 28 tisoč pridelovalcev grozdja, ki so skoraj vsi tudi pridelovalci vina, leta 2017 jih je bilo 15.340, od tega v Prekmurju 493 in 5881 v vinorodni regiji Štajerska Slovenija. 

Po podatkih registra pridelovalcev grozdja in vina ima Štajerska Slovenija 5503 hektarjev vinogradniških površin oziroma 13.480 vinogradov, ki jih obdelujeta 9402 pridelovalca, Prekmurje pa 456 vinogradniških površin oziroma 3351 vinogradov, ki jih obdeluje 2376 vinogradnikov. Skupno je v Sloveniji 14.807 hektarjev vinogradniških površin oziroma 45.264 vinogradov.

trgatev trgatev-2021