vestnik

Preobrat na relaciji soboška občina - Pomurske lekarne: Se Zajcu po šestih letih vendarle nasmiha poln mandat?

Rok Šavel, 9. 2. 2023
Rok Šavel
V svetu zavoda brez glasu proti pri glasovanju o Ivanu Zajcu za direktorja Pomurskih lekarn.
Aktualno

Glasovanje v svetu zavoda o imenovanju direktorja javnega zavoda Pomurske lekarne nakazuje na otoplitev odnosov med mestno občino in Ivanom Zajcem.

Z novim županom Damjanom Anželjem je očitno konec agonije pri imenovanju Ivana Zajca za direktorja Pomurskih lekarn. Zajc je bil zadnjih šest let, kljub zaupanju vseh ostalih občin ustanoviteljic in zaposlenih, deležen blokade s strani mestne občine, ki ima po statutu in odloku javnega zavoda zadnjo besedo pri imenovanju direktorja Pomurskih lekarn. Zaplet so v svetu zavoda reševali na način, da so Zajcu podelili eno leto vršenja dolžnosti direktorja in po enem letu scenarij ponovili.

pomurske-lekarne, ivan-zajc, svet-zavoda
Rok Šavel
V svetu zavoda brez glasu proti pri glasovanju o Ivanu Zajcu za direktorja Pomurskih lekarn.

Vöroševa: Situacija se je spremenila

Spor med Zajcem in mestno občino izvira iz obdobja, ko je soboško mestno upravo vodil Srečko Đurov, začelo pa se je pravzaprav z željo po razdelitvi presežkov Pomurskih lekarn za namen Expana. Vodstvo občine je Zajcu vseskozi očitalo nezakonito nabavo zdravil in neupoštevanje zakona o javnem naročanju, Zajc pa je venomer ponavljal, da je problematika z javnim naročanjem zdravil prisotna v celotni državi, Pomurske lekarne pa da pod njegovim vodstvom dosegajo odlične poslovne rezultate. Na seji sveta zavoda, na kateri so glasovali edinem kandidatu za direktorja, tudi tokrat se je na razpis prijavil le Zajc, pa je prišlo do preloma. Podpora ostalih članov sveta zavoda je bila samoumevna, a tokrat se ni proti imenovanju izrekla niti predstavnica soboške občine Milena Vöröš. "Ne bom glasovala ne za in ne proti. Situacija se je spremenila. Imamo drug mandat in nove ljudi v mestnem svetu, zato jim pustimo, da naj odločijo, tako kot je prav," je obrazložila svojo vzdržanost Vöröševa, ki je s tem tudi nakazala, da želi mestna občina z županom Damjanom Anželjem očitno prekiniti dosedanjo prakso.

Da je temu res tako, morata potrditi sedaj še Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja, v sestavi Matej Grah (predsednik - Svoboda), Mitja Horvat (Svoboda), Gorazd Kerec (Svoboda), Goran Miloševič (SD), Zoran Hoblaj (SD), Bernardka Ružič (SD), Bojan Petrijan (SDS), Andrej Mešič (SDS) in Darko Rudaš (romski svetnik), in nato še mestni svet, ki ga ravno tako obvladujeta svetniški skupini SD in Svoboda.


Želja po lekarni pri gradu ostaja, glavno enoto pa čaka temeljita obnova


Svet zavoda je obenem potrdil program dela in finančni načrt za leto 2023, v katerem Pomurske lekarne pričakujejo 42 milijonov evrov prihodkov in 41,5 milijona evrov odhodkov. V letošnjem letu javni zavod, ki zaposluje več kot 100 ljudi, načrtuje za več kot tri milijone evrov investicij, med drugim 1,5-milijonsko investicijo v prenovo glavne, dežurne lekarne na Kocljevi ulici. Pomurske lekarne niso obupale niti nad nakupom objekta, kjer kot najemnik delujejo z enoto "Lekarna pri gradu". To je namreč lani od mestne občine odkupila Petra Flašker, zasebna koncesionarka, ki je presegla ponudbo Pomurskih lekarn. Slednje so ponudile 317.100 evrov, Flaškerjeva pa 353 tisočakov. Metna občina je še pred tem izdala tudi pozitivno mnenje Flaškerjevi k odprtju podružnične lekarne v Murski Soboti, nakar se je na odločitev pritožila lekarniška zbornica. Jevšek je takrat pritožbo zavrnil, a zbornica je vložila tožbo na upravno sodišče, kjer zadeva še zmeraj ni rešena.

pomurske-lekarne, ivan-zajc, svet-zavoda
Rok Šavel
V svetu zavoda brez glasu proti pri glasovanju o Ivanu Zajcu za direktorja Pomurskih lekarn.


Problematika javnega naročanja in nov odlok


Naj spomnimo še, da je računsko sodišče trem lekarnam, tudi Pomurskim lekarnam, izreklo negativno mnenje o pravilnosti nabave zdravil v letu 2020. V porevizijskem poročilu so se Pomurske lekarne zavezale, da bodo začele zdravila naročati preko javnih naročil, a do tega do danes še ni prišlo. Skupno naročilo Lekarniške zbornice je bilo namreč že trikrat razveljavljeno, nabava zdravil brez recepta pa ravno tako še ne poteka preko javnih naročil. Tudi to je med drugim na seji sveti zavoda Pomurskih lekarn zanimalo predstavnico mestne občine, kateri je Zajc pojasnil težavnost javnega naročanja na področju zdravil ob številnih revizijskih zahtevkih dobaviteljev zdravil in zatrdil, da Pomurske lekarne kljub temu izvajajo vse aktivnosti v smeri, da do izvedbe javnih naročil dejansko pride. Vöröševa je izpostavila še potrebo po novem odloku Pomurskih lekarn, ki naj bi ga pripravilo vodstvo javnega zavoda. Ta naj bi v skladu z zakonom reorganiziral upravljanje javnega zavoda z ustanovitvijo sveta ustanoviteljic in definiral deleže ter premoženje občin ustanoviteljic. Zajc je izrazil pripravljenost pri sodelovanju, a obenem spomnil na dejstvo, da je pred leti, na vrhuncu spora, soboška občina sama pripravila odlok in ga posredovala ostalim občinam ustanoviteljicam, ki pa ga nato niso niti obravnavale. V predalu je ostal tudi osnutek ustanovitvenga odloka lastnih lekarn, s katerim je grozila mestna občina. Vse kaže, da bo tam ostal še naprej.

PREBERITE ŠE:

(REVIZIJA) Pomurske lekarne lani nabavile za skoraj 23 milijonov evrov zdravil mimo javnih razpisov

Pomurske lekarne zadovoljile računsko sodišče, kdaj bo objavljen javni razpis za zdravila?

Kaj je v ozadju boja za podružnično lekarno v Murski Soboti?

RAZKRIVAMO: Soboška občina prejela dve ponudbi za lekarno pri gradu, se bodo Pomurske lekarne morale izseliti?

Pomurske lekarne ne želijo izpustiti iz rok lekarne v Grajski ulici

(POMURSKE LEKARNE) V roke zasebnici, a najemnik ostaja

pomurske-lekarne ivan-zajc svet-zavoda direktor mestna-občina-murska-sobota