vestnik

Velika Polana: Po Kmetiji bo pri Copekovem mlinu kmetija 

Majda Horvat, 20. 8. 2018
Nataša Juhnov
Po končanem snemanju Kmetije bo občina nadaljevala pripravo prostora za kmetijsko dejavnost.
Aktualno

Šova tam ne bodo več snemali, pravi župan Damijan Jaklin. Rečna šola, gozdna učna pot, divje in domače živali ter gojenje starih poljščin, to se bo dogajalo. 

Za snemanje letošnje serije resničnostnega šova Kmetija pri Copekovem mlinu sta Občina Velika Polana in medijska hiša Pro Plus sklenili aneks k pogodbi. »To smo storili z namenom večje razpoznavnosti destinacije in z namenom, da bomo sami na tem območju ohranili kmetijsko dejavnost. To s snemanjem šova nima nobene povezave, razen možnega izkoriščanja imena Kmetija v nadaljnje marketinške namene, kar nekateri razumejo, drugi pa pač ne,« je povedal velikopolanski župan Damijan Jaklin.



Občina pri projektu snemanja finančno ne sodeluje, saj je vso infrastrukturo postavil po dogovoru in z upoštevanjem nekih standardov najemnik prostora, s tem da so vsi objekti in vsa infrastruktura po sklenjeni pogodbi že last občine in ta je ob tem prejela tudi najemnino. »Pogovori o morebitnem še enem snemanju na tej lokaciji ne potekajo in po končanem zdajšnjem se bo arena podrla in se postavila drugod,« je dejal Jaklin. Občina bo namreč nadaljevala dela in uredila manjkajočo infrastrukturo za projekte, ki jih je za to območje načrtovala že prej.

ab3262e7ba3d25562b57df35818de7e6
Bernarda Balažic Peček
Damijan Jaklin: »Pogovori o morebitnem še enem snemanju na tej lokaciji ne potekajo.«


Na območju Copekovega mlina se je pred kratkim končala arhitekturna delavnica, na kateri je pod vodstvom dveh profesorjev sodelovalo 17 študentov Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo iz Maribora. Pripravili so različne poglede na urejanje tega naravnega območja, rezultate pa bodo predstavili javnosti konec septembra. Že zdaj pa je jasno, da bodo gozdna območja namenili po Interregovem projektu Coop MDD rečni šoli in v povezavi s tem gozdni učni poti, v drugem delu območja pa bodo uredili infrastrukturo za rejo živali.


Občina je namreč za vse načrtovano na območju Copekovega mlina že odkupila obdelovalno zemljo in gozd, tako da ima zdaj v lasti kompleks, velik skoraj štiri in pol hektarja.

V enem delu bodo redili gozdne oziroma divje živali, v drugem pa kmečke oziroma pašne živali. Prav tako bo občina v sodelovanju s Kmetijsko-gozdarsko zbornico Slovenije – Zavodom Murska Sobota uredila manjše vzorčne nasade starih poljščin s tega območja. Občina je namreč za vse načrtovano na območju Copekovega mlina že odkupila obdelovalno zemljo in gozd, tako da ima zdaj v lasti kompleks, velik skoraj štiri in pol hektarja.
Bernarda Balažic Peček
Območje pri Copekovem mlinu je lani postalo prizorišče Kmetije. 
Velika Polana Damijan jaklin kmetija šov