vestnik

Velika policijska akcija: po državi 600 lokacij meritev, v Pomurju 12

Vestnik.si, 23. 3. 2022
Vanesa Jaušovec
Akcija meritev hitrosti. Fotografija je simbolična.
Aktualno

Jutri bodo policisti na 600 lokacijah, v Pomurju na 12, že drugič letos izpeljali tako imenovani maratonski nadzor hitrosti. Znane so tudi že lokacije meritev.

Jutrišnji povečan nadzor meritev hitrosti je usklajen tudi s preostalimi policijami v praktično vseh državah Evropske unije. "Tako kot je praksa že zadnjih nekaj let, želimo z okrepitvijo nadzora nad prehitrimi vozniki in javno objavo točnih lokacij vseh meritev v slovenski policiji tudi tokrat pokazati, da je naša želja delovati predvsem preventivno in doseči, da bi vozniki z umirjeno in defenzivno vožnjo prispevali k varnejšim cestam," poudarjajo na slovenski policiji. 

Nadzor bo potekal od 6. do 18. ure

Pri maratonu nadzora hitrosti bo sodelovalo 188 policistov. Občasno se jim bodo pridružile tudi ostale patrulje, ki bodo nadzor izvajale ob rednem delu, v okviru nacionalne preventivne akcije Hitrost, ki poteka cel teden, kar pomeni, da vozniki lahko pričakujejo dodatne policijske kontrole tudi na drugih lokacijah.

policija
Policija.si/Zajem zaslona
Na teh lokacijah bodo na vas prežali policisti.

Tukaj najdete lokacije vseh meritev hitrosti.

"Namen ni kaznovanje"

"Osnovni namen nadzora ni usmerjen v kaznovanje voznikov, temveč v spreminjanje njihovih vozniških navad. Vožnja v skladu s predpisi od voznikov zahteva, da spremljajo prometno signalizacijo in se ravnajo po omejitvah hitrosti, nikakor pa ni namen nadzora, da bi vozniki v pričakovanju kontrol vozili nerazumno počasi in s tem ovirali promet. Od voznikov torej pričakujemo, da poznajo omejitve hitrosti in da jih vseskozi spoštujejo, predvsem pa da takšen vzorec vožnje obdržijo tudi takrat, ko ni nadzorov," so še zapisali policisti. Maraton nadzora hitrosti bodo v Sloveniji tokrat izvedli že osmo leto zapored. Izkušnje iz preteklih let kažejo, da policisti na dan nadzora ugotavljajo zelo malo prekoračitev hitrosti, kar je tudi glavni namen akcije. Hitrost prekorači okrog 3,5 odstotka voznikov v času akcije, medtem ko ob izvajanju rednih kontrol ugotavljajo okrog 8 odstotkov prekoračitev.

policija meritve-hitrosti pomurje hitrost pums