vestnik

Velikonočna jedila lahko blagoslovite sami, veljaven bo tudi blagoslov preko medijev

I.B., 26. 3. 2020
Nataša Juhnov
Letos bodo velikonočni obredi potekali brez vernikov.
Aktualno

Škofje so posredovali informacije, na kakšen način bodo letos v času epidemije koronavirusa obhajali velikonočne praznike. Med drugim bo veljaven blagoslov jedil tisti s televizije ali radia.

Prihodnjo nedeljo, 5. aprila, bodo verniki praznovali cvetno nedeljo, bogoslužja pa bodo letos v cerkvah potekala brez navzočnosti ljudi. Iz Slovenske škofovske konference so sporočili, da bodo župniki opravili blagoslov zelenja v zaprti cerkvi. "Verniki naj doma pripravijo zelenje in ga blagoslovijo z blagoslovljeno vodo. Duhovniki blagoslovljenega zelenja ne smejo deliti vernikom ali jim ga na določenem mestu pustiti na razpolago, saj bi pri tem lahko prišlo do okužb oziroma širjenja epidemije," so zapisali.

Krizmene maše, ki se obhajajo na veliki četrtek, bodo predstavljene na čas, ko bo epidemija koronavirusa mimo. Vsaka škofija bo določila datum in takrat bodo duhovniki tudi prejeli sveta olja. Na veliki četrtek bodo duhovniki izjemoma lahko obhajali večerno sveto mašo, seveda brez udeležbe vernikov. Bogoslužje velikega petka bodo škofje in stolni župniki prav tako opravili v zaprtih cerkvah in v preprosti obliki. Če obstaja možnost, lahko duhovniki poskrbijo tudi za spletne prenose obredov iz cerkva. 

059bde70616dc4fd3c0c41c5a3c5de57
Nataša Juhnov
Letos bodo velikonočni obredi potekali brez vernikov.

Na veliko soboto bosta blagoslov in delitev ognja letos odpadla. "Škofje ordinariji določajo, da je zaradi epidemije veljaven blagoslov jedil po televiziji oziroma radiu," so danes sporočili. Prav tako vse vernike vabijo, da pripravijo velikonočna jedila in se udeležijo televizijskega prenosa blagoslova velikonočnih jedil. Na TV SLO 1 bo to ob 15. in 17. uri iz mariborske stolnice. Prav tako pa lahko verniki doma sami blagoslovijo jedila. 

Na veliko noč bodo župniki ob 8. uri zvonili v znak vabila k zajtrku in znamenju velikonočnega praznika. Velikonočno sveto mašo bodo darovali brez prisotnosti vernikov. 

Obenem pa so škofje še sporočili, da do preklica ne bo verouka, če je možno, duhovnikom predlagajo izvedbo verouka na daljavo. Na čas, ko bo konec epidemije, pa se prestavljajo tudi svete birme. 

velika-noč verniki kristjani slovenska-škofovska-konferenca