vestnik

Varovanci se vračajo v veržejski vzgojni dom, Radenska jim je donirala zaščitno opremo

Vestnik, 29. 4. 2020
Vzgojni dom Veržej
Podjetje Radenska je vzgojnemu domu Veržej doniralo potrebna zaščitna sredstva ter nekatere svoje izdelke.
Aktualno

Vzgojni zavod Veržej nudi dom petdesetim osnovnošolcem od 1. do 9. razreda iz vse Slovenije. Ti se vanj postopno vračajo, saj so zaradi pomanjkanja zaščitne opreme nekaj tednov preživeli v domačem okolju.

Otroci so v vzgojni zavod s strani sodišča oziroma centrov za socialno delo napoteni zaradi vedenjskih ali osebnih stisk, velikokrat dajo pobudo za odmik iz domačega okolja tudi starši ali otroci sami. Zavod nudi otrokom osnovnošolsko izobraževanje in celodnevno oskrbo, poleg tega tudi varnost, čustveno oporo, razumevanje, odgovornosti in dolžnosti ter sprejemanje vedenjskih vzorcev. V zavodu so na voljo tudi številne interesne dejavnosti, v katere se lahko otroci vključijo in tako razvijajo svojo samostojnost.

Kot je pojasnila ravnateljica Osnovne šole Veržej Marija Ferenc, je pojav koronavirusa močno vplival tudi na veržejski vzgojni zavod, saj so bili na začetku popolnoma brez zaščitne opreme in zato v negotovi situaciji ob morebitnem pojavu okužbe. Večina otrok, ki je nameščena v zavodu, je zato prve tedne od pojava virusa preživela v domačem okolju, saj so na ta način zmanjšali možnost širjenja okužbe, z otroki pa so vzpostavili pouk na daljavo. Kot je še povedala Ferencova, so jim učno pomoč nudili učitelji, podporo na vzgojnem področju pa vzgojitelji. Vzgojni zavodi so namreč edini polnodelujoči izobraževalni del šolskega sistema. "Delo poteka naprej, seveda ob upoštevanju najstrožjih preventivnih ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa, to pa je seveda težko zagotavljati brez ustrezne zaščitne opreme, ki je nujna." Zaščitno opremo jim je zato doniralo podjetje Radenska, ki je dodalo še svoje izdelke, z izvirnim sporočilom na maskah pa so pri otrocih izvabili nasmeh, motivacijo za uporabo in prepričanje, da bomo virus kmalu premagali. 

vzgojni-zavod-veržej radenska donacija
Kaj zdaj berejo drugi