vestnik

Vesele, da so se našle

Vida Toš, 14. 3. 2019
Vida Toš
Od leve: obiskovalka razstave Cvetka Ivanuša, vodja sekcije Danica Makoter in članica Cvetka Kosi.
Aktualno

Sekcija za ohranjanje kulturne dediščine pri Društvu upokojencev Ljutomer praznuje deset let.

»Začele smo skromno, nismo še znale ničesar prav organizirati, a vsaka je delala, kar je znala, pa smo zvozile,« se smeje vodja uspešne sekcije ljutomerskega upokojenskega društva Danica Makoter. »Počasi smo svoje znanje izpopolnjevale, iskale ideje in se učile novih vzorcev, pa naj bo za pletenje, kvačkanje ali vezenje. Iskale smo tudi vedno nove oziroma – bolje bi bilo reči – stare recepte in smo prišle do srži, kaj bi ta skupina sploh delala.«


6e29f682918e2d3a61b4233d199aa136
Vida Toš
Ponosni smo lahko, kaj vse imamo in predvsem, kaj znamo in to bi bilo lepo ohraniti.


In zakaj so se gospe, ki bi lahko v pokoju sedele doma v miru in kramljale, sploh odločile, da bi rade zapisale zgodbo nekega društva? »Jaz sem po naravi športnica in so me v društvu upokojencev želeli vključiti v nekakšno športno sekcijo. Ker je mož umrl, jaz pa avta ne vozim, sem vedela, da to ne bo šlo. Je pa bila takrat predsednica društva moja svakinja, ki mi je dejala, naj sama vodim neko sekcijo. »Spomnila sem se na mamino pletenje in kvačkanje, pa kako je vse dišalo po preji … Z leti so se vključevale kolegice in postale smo skupina žensk, ki so res srečne, da so se našle. Vse imamo čut za lepo in za to, kaj vse bi bilo vredno ohraniti. Ponosni smo lahko na vse, kar imamo in predvsem znamo, in to bi bilo lepo ohraniti. To bi rade prenesle na mlajše – tako v ročnih delih kot kulinariki.« Lani so – o čemer smo v Vestniku že poročali – izdale kuharsko knjigo Mešam, kuham in uživam, kjer so zbrale več kot sto petdeset receptov za stare, avtohtone prleške jedi. »To knjigo priporočam predvsem mladim, v njej so namreč recepti za jedi, ki so enostavne, hitro pripravljene, sestavine pa so domače in zdrave. Če pa sestavin nimaš doma in jih moraš kupiti, niso drage. Vse to je danes zelo pomembno,« pravi Makoterjeva.

7f6c950e6b6ca952d7938f1196a0c550
Vida Toš
Unikatna knjiga za slepe Jabolko. Na levi tekst in tekst v Braillovi pisavi, na desni kvačkana, izvezena ali našita ilustracija.


To pa ni edina knjiga članic sekcije. Ročno so namreč izdelale petnajst tipank oz. knjig za slepe in slabovidne. Knjige nosijo naslov Jabolko, zgodbo je napisala Danica. »Nastala je zanimiva zgodba o jabolku, kako raste, kje raste in tako naprej. Opremile pa smo jo s kvačkanimi ali našitimi 'ilustracijami', torej takimi, da jih slepi lahko otipajo.« Vsaka od petnajstih knjig je unikat, nekaj so jih podarile knjižnicam, eno predsedniku države Borutu Pahorju, dve so – prevedeni v ruščino – ob obisku Vladimirja Putina v Sloveniji podarile ruskemu veleposlaništvu.

14c71501f70165519bc0bac15152c17f
Vida Toš
Tekst za videče in tekst v Braillovi pisavi.


Njihov prvi večji projekt pa je bil, ko so pred desetletjem zbrale dvaintrideset grbov vasi Občine Ljutomer. »Grbe smo izvezle, uokvirile in jih podarile Splošni knjižnici Ljutomer.« Po praznovanju desetletnice sekcije bodo, kot pravijo, počivale, a ne preveč. »Zbrale in popisale smo stare obrtnike, obrti, ki izumirajo. Fotografirale smo njihovo orodje in delavnice, tako da bo naslednji projekt povezan s tem. A zdaj bomo do septembra malo mirovale (smeh).«

cb7672111ae9910f9c66b50cb9612143
Vida Toš
Našita jabolka, ilustracija v knjigi.

Društvo upokojencev Ljutomer Sekcija za ohranjanje kulturne dediščline