vestnik

Vesna bo poslej skrbela za red v Puconcih

Andrej Bedek, 20. 7. 2019
Nataša Juhnov
Vesna Gradiščaj več stavi na pogovor z ljudmi kot na represijo.
Aktualno

Vesna Gradiščaj – nova vodja puconskega policijskega okoliša. V Policijski upravi Murska Sobota je 20 vodij policijskega okoliša, Gradiščajeva je druga policistka, ki bo opravljala to delo

»Vsekakor bo zahtevna naloga nadomestiti Srečka Barbariča, ki je to delo opravljal pred menoj. Upam, da me bodo ljudje sprejeli,« pravi Vesna Gradiščaj, policistka Policijske postaje Murska Sobota, ki je z julijem postala vodja policijskega okoliša v Občini Puconci.


Gradiščajeva (rojena 1977.) je v policijske vrste vstopila leta 2000, sprva pa si je pridobila izobrazbo pomočnice vzgojiteljice predšolskih otrok. »V obeh poklicih si veliko v stiku z ljudmi, v tem sta si podobna. Sama se imam za zgovorno, zato pri navezovanju stikov nimam težav, kar želim izkoristiti tudi pri svojem prihodnjem delu.« Nov položaj ji ni neznan, saj je zadnja leta v službi že pomagala pri opravljanju nalog drugim vodjem policijskih okolišev murskosoboške policijske postaje. Da je postala vodja policijskega okoliša, je korak naprej v njeni karieri. Skromno želi le, da bi nadaljevala podobo »dobrih vodij policijskih okolišev, ki jih že zdaj imamo na postaji«. Za začetek bo navezala stike z vodstvom lokalne skupnosti, šolami in vrtci v občini. »Lep primer je delo vodje Tomaža Trajbariča iz Murske Sobote, ki otrokom začne predavati že v prvih treh razredih, ti ga zato celotno osnovno šolo nekako imajo za svojega,« ponazori izkušnjo policistka.

7a0e0f1a3d2778b9a860e291f75d8b12
Nataša Juhnov

Včasih zaleže že pogovor

Če je bil nekoč vodja policijskega okoliša policist z veliko uporabnimi informacijami, saj je lahko pogosto obiskal vaščane, ti pa so mu razložili praktično vse, kar se dogaja v vasi, je danes policist vodja policijskega okoliša najbolj vpet v preventivo. Delo vodje policijskega okoliša ni delo od sedmih do treh, saj jih zato, ker jih je domače okolje sprejelo za svoje, pogosto pocukajo za rokav na cesti, v trgovini, marsikdaj jim telefon zazvoni tudi ponoči – tu in tam le zato, ker si ljudje želijo, da jim kdo prisluhne. »Zdi se, da nam v tem hitrem in sodobnem tempu življenja pogosto zmanjka časa za pogovor. Ko smo na terenu, policisti pogosto opažamo, da morda kdo potrebuje le pogovor o kaki stvari, ki ga muči. Ali pa da ga nekdo preprosto le posluša,« podčrta Gradiščajeva.

Ni poklic, ampak poslanstvo

V Policijski upravi Murska Sobota je 20 vodij policijskega okoliša, Gradiščajeva je druga policistka, ki bo opravljala to delo. Na Policijski postaji Lendava kot vodja policijskega okoliša že službuje Mojca Kepe. Zaradi pomanjkanja kadra se vodje policijskega okoliša pogosto znajdejo še v patruljah in intervencijskih skupinah ali opravljajo katero drugo policijsko nalogo. »To je pač posledica kadrovske stiske in to moramo sprejeti,« realno oceni Gradiščajeva, ki je že zdaj pogosto službovala v intervencijskih patruljah. »Da si ženska, lahko pomaga, ko skušaš nastali zaplet rešiti morda bolj z ženskim pridihom. A ko obravnavaš kakšno kršitev, kjer gre za družinsko nasilje in je kršitelj moški, moraš včasih požreti kako grdo besedo,« še pristavi policistka, ki je tudi mati 11- in 16-letnega dekleta.


ab32cd7b2960be21bc5d1ce1ab09bbd2
Nataša Juhnov

»Včasih, ko rešuješ kakšen položaj, kjer je bil žrtev otrok, recimo zaradi tvoje družine in tega, da imaš sam otroke, ni enostavno, hitro lahko izbruhnejo čustva, ampak to moraš vzeti v zakup, ker je to del službe. Tudi veliko stvari se je v policiji spremenilo, odkar sem vstopila v njene vrste, toda še vedno grem vsak dan z veseljem in z nasmeškom v službo. Pravzaprav biti policist ali policistka ni poklic, ampak poslanstvo, pa naj se sliši še tako klišejsko.« Da je življenjsko pot Vesne Gradiščaj zares zaznamovala uniforma, priča tudi, da je njen soprog vojak Slovenske vojske in vojaško uniformo prav tako nosi njen brat.


Delo vodje policijskega okoliša ni delo od sedmih do treh, saj jih zato, ker jih je domače okolje sprejelo za svoje, pogosto pocukajo za rokav na cesti, v trgovini, marsikdaj jim telefon zazvoni tudi ponoči – tu in tam le zato, ker si ljudje želijo, da jim kdo prisluhne.
policija red vesna gradiščaj goričko