vestnik

Veste, kako dolgo morajo otroci uporabljati kolesarsko čelado?

Vestnik.si, 12. 10. 2019
Vida Toš
Otroci morajo čelado uporabljati do 18. leta starosti.
Aktualno

Program Varno na kolesu že osem let skrbi za aktivno ozaveščanje o trajnostni mobilnosti in pomenu gibanja.

V spletni anketi, ki je bila izvedena v okviru programa in v kateri je sodelovalo 396 slovenskih staršev, so preverjali, kako starši poznajo pomembnost uporabe kolesarske čelade. Povprašali so jih, do katerega leta je nošenje čelade glede na slovensko zakonodajo obvezno. Več kot polovica anketirancev ni poznala pravilnega odgovora. Skoraj tretjina jih je namreč menila, da je nošenje čelade obvezno do 14. leta, kar pa ni res. Čelada je namreč obvezna vse do 18. leta starosti. 

Ali starši svoje otroke spodbujajo k nošenju čelade? Z odgovorom Da je odgovorilo 98 odstotkov staršev. Res pa je, da od njih čelado, ko sedejo na kolo, uporablja le polovica. Pri tem izvajalci programa Varno na kolesu opozarjajo, da najmlajši posnemajo dejanja in obnašanje starejših, zato morajo biti starši vzor. 

kolo, čelada
Pixabay
Otroci morajo čelado uporabljati do 18. leta starosti.

Program poteka na pobudo družbe Butan plin, podpirajo pa ga Javna agencija za varnost prometa, Zavod RS za šolstvo, Policija, Kolesarska zveza Slovenije in nekatera slovenska podjetja. Letos bo v sklopu tega programa sporočilo o varnosti v prometu in spoštovanju cestnoprometnih predpisov širilo deset tisoč učencev iz 120 osnovnih šol. 

čelada kolesarjenje osnovne-šole anketa