vestnik

Vestnikov Kralj šnopsa straži mejo med Albanijo in Grčijo

ABE, 22. 5. 2019
Policija
Slovenski del evropske odprave na mejo med Albanijo in Grčijo.
Aktualno

Boštjan Hren, policist Policijske postaje Lendava, ki je že služil v misijah Frontexa, je nastopil novo misijo. S še tremi slovenskimi policisti bo na meji med Albanijo in Grčijo ostal mesec dni.

Frontex, Evropska agencija za obalno in mejno stražo, opravlja operacije v državah, ki mejijo na Evropsko unijo v razmerah, ki zahtevajo povečano operativno pomoč. Frontex je danes začel prvo operacijo izven Evropske unije na kopenski meji med Albanijo in Grčijo. Operacija se začenja na zaprosilo albanskih pristojnih organov kot pomoč pri upravljanju meja, so sporočili iz slovenske policije.


Osnovni namen operacije je pomoč pri nadzoru meje, soočanju z nedovoljenimi migracijami in čezmejno kriminaliteto, vključno s tihotapljenjem ljudi, trgovino z ljudmi in terorizmom, ter prepoznavanje morebitnih varnostnih tveganj in groženj.


Kot je povedal policist Hren, je slovenski policist v tujini zelo cenjen in iskan, saj velja, da je natančen in dobro podkovan; težave pa mu niti ne predstavlja znanje tujih jezikov.


V operaciji sodelujejo policisti iz Avstrije, Hrvaške, Češke, Estonije, Finske, Francije, Nemčije, Latvije, Nizozemske, Romunije, Poljske in Slovenije. Slovenija sodeluje s štirimi policisti za varovanje meje in dvema patruljnima voziloma. Eden od slovenskih policistov je tudi Boštjan Hren iz Sredne Bistrice, ki naloge policista opravlja 20 leto, službuje pa na Policijski postaji Lendava. V preteklosti je kot poznavalec policijskega dela na meji že deloval na grško-turški zeleni meji. Kot je povedal policist Hren, je slovenski policist v tujini zelo cenjen in iskan, saj velja, da je natančen in dobro podkovan; težave pa mu niti ne predstavlja znanje tujih jezikov.


Zanimivost: Boštjan Hren iz Srednje Bistrice je sicer tudi Vestnikov Kralj šnopsa 2017. Predlani se je na petih predtekmovanjih v igranju šnopsa, zelo priljubljene igre s kartami, pomerilo 260 kartačev. V finalu jih je nastopilo 40. Takrat je zmagal torej Hren pred Simonom Prelcem iz Košarovec, Bojanom Sobočanom iz Murske Sobote in Marjanom Martincem iz Rakičana.

meja Boštjan Hren policija frontex