vestnik

Vestnikova debata: Zakaj je Lendavska še vedno ulica zaprtih lokalov?

Timotej Milanov, 27. 3. 2018
Timotej Milanov
Predsednika mestne četrti Ledava Branka Časarja poleg okolice zapuščenega lokala moti še slabo stanje dovozne ceste.
Aktualno

Lendavska ulica v Murski Soboti je v zadnjih letih postala ulica zaprtih gostinskih lokalov. Nevzdrževani objekti kazijo podobo ulice, okoli njih se nabira tudi nesnaga. 

Najbolj izstopajoči med njimi so zaradi velikosti prav gotovo prostori nekdanjega Prekmurskega hrama v lasti ljubljanske družbe Heta Asset Resolution. Ta 925 kvadratnih metrov velike prostore prodaja za 330 tisoč evrov. Poleg osrednjega, gostinskega dela, ki poleg nekdanje restavracije obsega še opremljeno kuhinjo, zraven spadajo še kletni prostori, kjer je nekoč deloval nočni lokal, in dodatni prostori v mansardi objekta.
V stavbi so tudi stanovanja, v enem od njih živi Branko Časar, predsednik Mestne četrti Ledava. Kot pravi, se stanovalci bloka pritožijo, ko je okoli prostorov nekdanje gostilne preveč umazanije. »Drugega nam ne preostane. Upravnik je odgovoren za vzdrževanje objekta, zato mora potem pritiskati na lastnika, ki se očitno za objekt ne zanima,« pravi Časar. Stojan Fišer, direktor družbe Fisa, ki upravlja objekt, je ob tem pojasnil, da so v tem objektu že večkrat opravili vzdrževalna dela, pri tem poudarja, da lahko izvajajo dela samo v skupnem delu objekta, o tem so tudi obvestili lastnika Prekmurskega hrama in ga pozvali k plačilu stroškov. Fišer pri tem še dodaja, da mora v primeru zanemarjenosti takih objektov posredovati tudi pristojna inšpekcijska služba.

Sodelujte v razpravi
Kakšno Lendavsko ulico si želite vi? Kako vidite možnosti njene ponovne ožitvitve? Kaj bi morali storiti odgovorni? Delite vaše mnenje z nami tako, da komentirate pod tem člankom ali pošljete svoje mnenje na vestnik@vestnik.si. Razprava o tem je odprta tudi na naši facebook strani.


Fišer danes pravi, da so pri Heti sklenili dogovor z zunanjim izvajalcem in da sedaj boljše skrbijo za okolico.
Časar opozarja tudi na slabo stanje dovozne ceste na parkirišče pred tamkajšnjimi bloki. Tako stanje je po njegovih besedah tam že več let, vse od časa, ko so popravljali kanalizacijo. »Mi smo na to opozorili občino in dobili odgovor, da morajo to stanovalci sami pospraviti. To se nam zdi nedopustno,« pravi Časar, ki meni, da bi morala cesto sanirati komunala, ki je dela izvajala. Direktor komunale Štefan Cigan pravi, da so si delavci komunale ogledali razmere na terenu, ugotovili težave s pokrovom kanalizacijskega jaška, kar bodo po njegovih besedah tudi sanirali.

Maja se vrača »Gu-Gu«

V bližini sta v Lendavski ulici še dva nekoliko manjša zapuščena gostinska lokala. V prvem primeru gre za prostore nekdanje kitajske restavracije Zlati petelin, ki je bila v lasti družbe Xiao Feng iz Nove Gorice. Upravnik objekta je javno podjetje komunala, Cigan pa pojasnjuje, da je družba v likvidaciji, zato v tem trenutku nimajo sogovorca, ko je treba opraviti nujna vzdrževalna dela.

db812bdf2572c3af9d5e4da6f3187d37
Timotej Milanov
Zlati petelin je utihnil.


Dolgo so samevali tudi prostori nekdaj priljubljenega puba Fado, kar se bo maja spremenilo. Ureditev prostora je namreč doslej onemogočal nedokončan postopek urejanja etažne lastnine, vendar je zadeva že zaključena, v začetku maja bo vrata odprl nov gostinski lokal. Vodila ga bo Tatjana Morčič, ki ima v lasti gostinski lokal Trta ob bencinskemu servisu OMV. Morčičeva pojasnjuje, da lokal ne bo tako velik, kot je bil Fado, bar bo iste velikosti, kot je bil nekdanji Gu-Gu na istem mestu.

b29ee4962639d8e10efa51138a397859
Timotej Milanov
Tatjana Morčič se pripravlja na otvoritev novega lokala na mestu nekdanjega bara Gu-Gu.

V prihodnosti morda trg in nov dom starejših

Že dolgo sta neizkoriščeni tudi zemljišči v Gregorčičevi ulici v Murski Soboti. Najprej gre za zemljišče ob križišču Gregorčičeve in Lendavske ulice, na katerem je danes neugledno gramozno parkirišče. V soboški mestni upravi pojasnjujejo, da velja za to območje odlok o sprejetju zazidalnega načrta za območje Lendavska jug. »Skladno s tem prostorskim aktom je predvidena ureditev parkirišč in majhnega trga. S sedanjim občinskim prostorskim načrtom je sicer predviden in mogoč sprejem drugačnih ureditev s sprejetjem novega podrobnega prostorskega načrta,« pravijo.



Večja neizkoriščena zaplata je še med objektom Modne kravate Gjergjek in soboško enoto Doma starejših Rakičan. Glede na to, da se je gradnja doma starejših v središču mesta izkazala za dobro potezo, je bila v preteklosti na tem kraju med drugim predvidena gradnja novega objekta doma starejših. V mestni upravi pojasnjujejo, da to zemljišče po veljavnem občinskem prostorskem načrtu spada med območja za stanovanjske površine, osrednja in druga območja centralnih dejavnosti. »Na tem območju je seveda mogoča tudi gradnja objektov za potrebe doma za upokojence, vendar je to odvisno od odločitve tega javnega zavoda.«


Direktor Doma starejših Rakičan Zoran Hoblaj pojasni, da bi tam res radi gradili nov objekt doma, vendar pri tem poudarja, da gre za dolgoročne načrte, ki bi jih lahko uresničili v naslednjih desetih letih, saj so na zemljiščih, ki bi jih gradnja obsegala, še nekatera nerešena lastniška vprašanja, prav tako je poteza povezana s pridobivanjem koncesije. Hoblaj dodaja, da bi bilo tam možno urediti tudi prostore za skupnostne oblike bivanja starih in mladih. Na občini so še pojasnili, da je bila v načrtu razpolaganja s stvarnim premoženjem občine za lansko leto predvidena prodaja navedenih zemljišč. »Vendar interesa potencialnih investitorjev ne zaznavamo. V primeru zemljišč ob Modni kravati Gjergjek so sicer v preteklosti izrazili zanimanje za nakup zgolj dela parcele lastniki tega objekta, vendar do realizacije posla doslej ni prišlo.«

ulica zaprtih lokalov lendavska ulica lokal