vestnik

Veterani: Ivan Smodiš nasledil Vladimirja Miloševiča

ABE, 18. 4. 2019
Janez Kološa
Volilni zbor murskosoboškega združenja veteranov vojne za Slovenijo. 
Aktualno

Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Murska Sobota (OZVVSMS) ima novega predsednika. To je postal Ivan Smodiš, ki je zamenjal Vladimirja Miloševiča.

Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo (OZVVS) Murska Sobota je opravilo volilni zbor. Dosedanjega predsednika Vladimirja Miloševiča je zamenjal Ivan Smodiš. Tudi letos bo združenje dalo predvsem poudarek na delu z mladimi v obliki predavanj po šolah, sami popularizaciji združenj vojnih veteranov in vključitvi čim večjega števila članov v aktivnosti. Ne bodo pa niti pozabili na 100-letnico priključitve Prekmurja matični domovini.
V OZVVS Murska Sobota je sicer včlanjenih 600 veteranov osamosvojitvene vojne, Smodiš pa je povedal, da je »krepitev domoljubja, domovinske zavesti in spomina na osamosvojitveno vojno ena poglavitnejših nalog murskosoboškega združenja. Tudi zato poskušamo organizirati čim več predavanj na osnovnih in srednjih šolah o dogodkih iz osamosvojitvenega časa«.


9aa1a72a20b12ab9b88e6eeacddcbfb6
Janez Kološa
Ivan Smodiš


Združenje veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS) je sicer domoljubna, samostojna, nestrankarska, nepridobitna in nevladna zveza območnih združenj veteranov vojne za Slovenijo, ki združujejo tiste udeleženke in udeležence priprav na vojno ali vojne za Slovenijo, ki so ne glede na njihova politična in svetovno nazorska prepričanja aktivno sodelovali v pripravah na vojno oziroma neposrednih obrambnih aktivnostih v vojni za ubranitev samostojne in neodvisne Republike Slovenije v obdobju od 17. maja 1990 do 26. oktobra 1991. Dan ZVVS je 17. maj, ko se je leta 1990 pričel projekt Manevrske strukture narodne zaščite (MSNZ). Slovenski politični vrh se je takrat uprl razorožitvi Teritorialne obrambe (TO). Začele pa so se tudi priprave na morebitni oboroženi odpor, saj je nova demokratična oblast na glas začela govoriti o samostojni državi.


V OZVVS Murska Sobota je sicer včlanjenih 600 veteranov osamosvojitvene vojne, Smodiš pa je povedal, da je »krepitev domoljubja, domovinske zavesti in spomina na osamosvojitveno vojno pa je ena poglavitnejših nalog murskosoboškega združenja. Tudi zato poskušamo organizirati čim več predavanj na osnovnih in srednjih šolah o dogodkih iz osamosvojitvenega časa«.
veterani vojne za Slovenijo vladimir miloševič ivan smodiš volilni zbor