vestnik

Veterani tekmovali z brizgalno iz leta 1889

Jože Žerdin, 14. 8. 2018
Jože Žerdin
Gasilski veterani so se preizkusili tudi v šaljivih gasilskih disciplinah.
Aktualno

Komisija za gasilske veterane pri Gasilski zvezi (GZ) Lendava je v sodelovanju z gasilskim društvom Radmožanci pripravila 18. mednarodno srečanje gasilskih veteranov. Ti se tovrstnih srečanj z veseljem udeležijo in obudijo spomine na minule čase.

Ob začetku srečanja so ob slovenski in evropski himni na drog svečano dvignili gasilsko zastavo.Nato pa se je pričelo tekmovanje. Gasilski veterani so se pomerili v treh disciplinah. Svojo moč in znanje so na zelenici pokazale veteranske desetine iz PGD Radmožanci, PGD Lendava, PGD Črenšovci, PGD Kobilje, PGD Homec iz GZ Domžale, PGD Mihovljan iz Hrvaške, gasilski veterani Csömöder iz sosednje Madžarske, PGD Dolina pri Lendavi, PGD Jarše Vodice iz GZ Domžale, veterani gasilskega združenja Međimurske županije iz Hrvaške in PGD Čentiba.


f8a3ac66849106b8b541966febb94321
Jože Žerdin
Gasilski veterani so se preizkusili tudi v šaljivih gasilskih disciplinah.


Gasilski veterani so se poizkusili v vaji z ročno brizgalno iz leta 1889, ki je v lasti PGD Radmožanci. Prav prikaz delovanja stare ročne brizgalne je bil za gasilske veterane pravi navdih, kajti s pomočjo vodnega zbiralnika so gasilci morali po ceveh in s pomočjo ročnega poganjanja, vodo pripeljati do mesta, s katerega so zbijali tarče. Organizator je pripravil še nekaj disciplin, in sicer vezanje vozla z ročnikom, metanje torbice ter namestitev vodnega hidranta.


Komisija za gasilske veterane vsako leto enkrat pripravi tekmovanje, ki je hkrati povezano tudi z izobraževanjem in preverjanjem znanja ter pripravljenosti gasilskih veteranov za hitro intervencijo v primeru manjšega požara. Ob koncu tekmovanja so najboljšim desetinam podelili pokale in priznanja za sodelovanje. Zmagali so veterani iz PGD Homec, drugo mesto so zasedli veterani PGD Kobilje, tretje pa DVD (PGD) Mihovljan iz Hrvaške.

09f71d2a0ebd89badfce83034b3b6353
Jože Žerdin
Prikazali so gasilsko vajo z ročno brizgalno iz leta 1889.


Veterane so v Radmožancih pozdravili Janez Meolic, predsednik komisije za gasilske veterane pri GZ Lendava, Ladislav Bažika, podpredsednik GZ Lendava, Ivan Novak, predsednik združenja gasilskih veteranov Međimurja, poveljnik GZ Lendava Ivan Kasnik, občinski poveljnik Romeo Gal, podpredsednik GZ Domžale Tone Pavlič, podpredsednik GZ Zala iz sosednje Madžarske Strazsai Zoltan ter tajnik združenja gasilskih veteranov Međimurske županje Nikola Veslič.

4a137ecebdc2924a98c47c9b748e46c4
Jože Žerdin
V Radmožancih je potekalo 18. srečanje gasilskih veteranov.

Jože Žerdin
Prikazali so gasilsko vajo z ročno brizgalno iz leta 1889.
PGD Radmožanci gasilski veterani GZ Lendava
Kaj zdaj berejo drugi